Äntligen nya skor.

Idag var änligen hovis på besök så vi kunde få nya skor på plats! Trús skor har varit lösa lite till och från senaste veckorna, aldrig hänt tidigare och därför har jag inte kunnat motionera henne fullt ut. Lycka att änligen få på skor! Jag skor ju henne med 10:or fram och 8:or bak sedan ca 6 månader tillbaka, och jag har bara märkt positiva aspekter med detta. Dock är jag fundersam över om man en period ska "pausa" och sko med jämnvikt ett tag? Det är ju ändå olika vikter och benen/ligament/senor kanske tar skada av det, speciellt med tanke på att hon har en senskada i bagaget. Jag hörde med hovis och han sa att det inte påverkar på det sättet, upplever jag henne bättre såhär så är detta det bästa för henne oavsett. Men jag blir ändå lite fundersam och tänker att jag eventuellt balanserar henne jämnvikt under november till januari skoningen, då är det ändå snö(?) och sulor som gäller. Någon som har bra tips eller erfarenhet? 
 
Jag hade en deadline av en uppsats vid kl. 12, och hovis var klar vid 9.30, så jag körde också hem då för att finslipa det sista för att sedan återkomma till stallet på eftermiddagen. Då red vi ut en runda, som jag var peppad och Trú fick på sig räcer-skor så pigg och framåt hon var(eller bara resultatet efter 4 dagars vila... haha). Vi red iväg i solsken, och mitt inne i "skogen" började det ösregna från ingenstans, tur då vi fick lite regnskydd under alla träd, inget som Trú var så glad över dock, hon förstod inte meningen med att stå stilla när hon äntligen fått komma ut och röra på sig?! Jag valde att korta av rundan lite då regnet hängde i luften, jag red in på en stig jag trodde jag kände igen, men det visade sig att jag aldrig ridit där, så jag red först vilse men resultatet blev att jag hittade en helt ny ridstig som var jättemysig! Det lönar sig att rida fel ibland, och som jag sagt tidigare - jag hittar fler och fler ridvägar varje dag, Lilla Lomma är mer än vad man tror! 
 
Vi red mot grusvägen för att få känna på tölten, Trú laddade upp och det blev till en början för mycket energi och vilja, hon vill verkligen tölta vilket är jätteskoj men ibland blir det för mycket vilja. Red först på i en halvbra takt för att göra av med energi, sedan kunde jag samla upp henne för att hitta takten, vilket vi gjorde men den var lite stel. Flyttade henne sidleds och stälde för att mjuka upp henne, även jag fokuserade på att vara mjuk och lätt i sits och hand och vi avslutade med en riktigt bra tölt! Bra rytm, bra avslappnad, kunde variera tempo och ändå behålla 4-takten, supernöjd! Vi avslutade och skrittade hemåt, då blev hon väldigt avslappnad och fin i skritten, fin form och energi. 
 
Väl i stallet blev det stretch av ben och rygg(med ett knak på vänster höft), lite kraft och mycket beröm. Trots lite regn så är jag helnöjd med uteritten och min häst, så himla roligt och nu har vi dojjorna på - siktar på stranden torsdag förmiddag, yippi! 
 
 
 
 
Allmänt | |
#1 - - Anonym:

Jag hade tankarna på 10or på framfötterna när min häst slutade trava ett tag. Efter att ha rådfrågat hovslagare och veterinär så sa dom att eftersom hon redan har dålig skritt (landar med tårna först när hon inte jobbar rätt, dvs 99% av dygnet då hon går i hage osv) så skulle det vara för påfrestande för senorna och ligament att ha ännu mer tyngd fram så vi använde aldrig det. Istället använde jag rätt tunga viktboots (225g) eftersom att det ger samma effekt men inte dygnet runt liksom 😊

Svar: Tack för input! Trú har en väldigt bra grund och vardagsskritt. Anledningen till att jag satt 10:or fram är då hon (tidigare) fått väldigt mycket pass-inslag i trav och tölt. Jag ser bara positiv effekt med lite tyngre skor, och inget hon störs av i vardagen, då det är mer "slitsamt" att gå i pass än annan gångart. Dock som du säger är det kanske en viss påfrestning på ligament och senor. Jag är inte så jätteförtjust i viktboots, främst för att jag tycker de är så opraktiska - de glider av hela tiden... Kommer nog bli så att hon får pausa från 10:or fram över vintern. Tack för dina erfarenheter!
Anna & Trú frá Reykjavik

Upp