Mitt i strålkastaren.

Igår, onsdag blev det travträning lös på ridbanan. Halverade ridbanan på mitten så det blev en fyrkant där hon rörde sig på volt. Superduktig, fin luftig trav där hon rullade på varv efter varv. Hon har tidigare varit synligt oliksidig i varven, med svagare trav i vänster varv. Men överraskande var hon väldigt liksidig igår. Hon travade många varv och länge, kändes som hon tillslut kom i en bekväm rytm och lös form - toppenbra träning! 
 
Idag blev det ridbanan i strålkastarljuset. Har än så länge haft turen att vara i stallet på dygnets ljusa timmar, men idag blev det kvällstid i stallet och första turen på ridbanan i belysning, mysigt! Tanken var att bara fokusera på skritten, men jag märkte tidigt att hon hade väldigt mycket tölt i kroppen och bjöd/önskade mer, så tog tillvara på det och tränade tölten. Tempoväxlingar, sidflyttningar och tagen bakdel på volt, för att bli kvick i bakbenen! Det gick superbra - i början inte helt ren men ju mer lösgjord hon blev desto bättre rytm. Jag kunde se i skuggan från strålkastaren att hon var väldigt lösgjord/guppig i rygg och svans - grymt! Vi red i bara 30 minuter men det kändes betydligt längre. 
 
 

Premiärritt i strålkastarna för denna höst' 🍂💥 #höstligt #spotlight #icelandichorse #islandshäst

Ett inlägg delat av Anna 🎀 (@annispanna) Okt 26, 2017 kl. 11:11 PDT

 
Allmänt | | Kommentera |

Överskottsenergi.

Idag var det äntligen dags för uteritt, något som var väldigt välbehövligt för Trú som byggt på sig en hel del energi. Det var väldigt mycket spring i benen, tankar i hennes huvud och vilja. Det är en svår balansgång de dagar när hennes hjärna kokar. Det gäller att jag håller tålamodet kallt, blir jag frustrerad över henne då när hon är så het och kokande kan det slå slint i huvudet och bli kortslutning i hjärnkontoret.
 
Det började relativt lugnt i framskritten, men efter första tölten fick var det svårt för henne att varva ner till skritt. Då gäller det att jag är superbalanserad och följa med i sätet som om jag sitter på en gunga i skritten, annars om jag är för stilla/fixerad tolkar hon det som tölt och börjar trippa iväg. Släppte ut henne i en lång galopp med en förhoppning om att det skulle lugna henne, men blev snarare ännu mer bus. Vi skulle fortsätta vidare i tölt, och det blev en VÄLDIGT kvick tölt, inte alls den samlade och långsamma där jag kan fokusera på att arbeta henne - idag blev det mest spring - men imponerande nog fortfarande i en rätt takt tölt - inte alls inslag av pass som hon ALLTID tidigare haft. Hon var snabbt väldigt lösgjord i bogarna, vilket var häftigt att uppleva en ordentligt lösgjord och samtidigt kvick ren tölt. Jag försökte arbeta henne lite med sidflyttningar men hon ville mest springa. Ett tag blev jag lite frustrerad över att hon inte lyssnade på Mig och vart 10:e meter gjorde jag en halt med en efterföljande ryggning för att se om det fortfarande är mig hon lyssnade på eller bara sprang av fri vilja. Här får man stryka henne medhårs, antingen accepterar hon det och "ger sig", eller så bygger hon upp frustation och blir då ännu mera studsig och energisk.
 
Jag skulle nöjt mig med halterna och ryggningarna, istället började jag göra framdelsvändningar för att hämta upp henne och mjuka upp bakbenen - hon gjorde kanonbra vändningar med ytterst små hjälper (älskar när hon är så elektrisk och lyssnar på minsta rörelse) dock byggde det upp frustration i henne och ännu mer energi. Suck. Vi tog några fler galoppsträckor för att få henne avslappnad och få ut energi vilket gjorde gott för henne - vi kunde sedan skritta hem lite lugnare. Det drypte om svett från henne, men det gjorde gott, hon blev trött i både knopp och kropp - mission completed! 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Tips på ridövning.

Dagens grymma övning ser ni på bild nedan! En sammanslagning av allt vi fokuserat på senaste veckorna: halvhalter, volter, rakriktning, sidvärtesrörelse, ordentliga hörnpasseringar osv. Ordentlig hjärngympa för hästen & ryttaren, blir en evighetsövning(som jag älskar!) och ordentligt lösgörande. Punkterna på bilden är koner som underlättar att få exakta vägar utan att kunna fuska. Först i skritt & sedan körde vi vet i tölt, där hon faktiskt klarade och orkade att behålla tölten hela sidvärtesrörelsen!!! Grymt duktig Trú som genomförde övningen bättre än väntat!
Tips tips tips! Inspiration från Birgitta Kjellin i Tobbe Camp på YouTube!
 
 

Ett inlägg delat av Anna 🎀 (@annispanna)Okt 21, 2017 kl. 8:31 PDT

 
Ridövningar | | Kommentera |
Upp