Vinterskorna är på.

Idag var hovis på besök. Det blev nya skor och snösulor! Jag kom på igår att nästa sko-tillfälle är i januari, och under dessa månader har det säkert fallit snö. Det sägs att det ska bli värsta snövintern på 5 år, så det känns självklart med snösulor i år. Förra vintern var första gången jag hade snösulor på henne, och jag var så nöjd med det. Inga styltor fick hon, och jag kunde njuta av uteritter även i snö - ser fram emot att den ska komma snart! Hörde att det snöade i Stockholm idag, hurra! Vi körde 10:or fram med Worrior Ice skor, och 8:or bak. Snösulor på alla fyra. Har snart haft min hovslagare i 1 år efter att jag bytte från Steindor då Trú inte tyckte om varmskoning. Är supernöjd med John! 
 
Så nu är både häst och bil kittad för vinter, med vinterdäck och vinterskor - redo för vägarna och alla sorters hästkrafter!
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Massage.

I veckan var Sarah på besök för en massage på Trú. Det har hänt mycket i kroppen, inga skador eller muskelkrämpor - hon är fräsch som aldrig förr och använder muskler & kropp mer korrekt än tidigare. Hon är väldigt liksidig idag jämfört med förut och även när hästen presterar på topp behövs underhållsmassage, bara massor av positiva effekter med massage. Nu kommer vi till det som hittades: 
 
Reagerar på båda sidorna på ryggen snett ovanför flanken vid tryck, är det på båda sidorna samma reaktion är det ofta tarmarna som är ömma eller magen som inte mår riktigt bra. Är en negativ reaktion, men behöver inte betyda något, har märkt att avföringen är väldigt varierad i konsistens, och väldigt grön - men ju grönare avföring desto mer välmående mage. 
 
Hon reagerade på stresspunkterna snett under magen på båda sidor, detta bekräftar att hon använder magmusklerna mer och bättre, alternativt att hon har en ökad frambensrörelse då magmusklerna går tvärs över magen och fram mellan benen. Sarah har inte känt detta tidigare på Trú, och det var ingen negativ utslitning på musklerna utan mer träningsvärk - betyder att hon använder mer magmuskler & det bekräftas då det är just det mitt fokus varit på senaste 1,5 veckan som jag skrivit i föregående inlägg, blev jätteglad att Sarah kommenterade det utan att jag sagt något. Hon fick lite elbehandling där på stresspunkterna.
 
Triceps höger fram är spänd igen, men detta kan höra ihop med magmusklernas ökade aktivitet. Ska stretcha höger fram på ett nytt sätt än tidigare efter ridning/motion. 
 
Trú är fortfarande rak i ryggen, vilket är skitbra! Otroligt att det hon haft minst 3 år kan försvinna på några månader. Nu när hon är liksidig & rak ska jag sluta rida med den extra fjärdedelspadden under sadeln! Sadeln passar henne utmärkt fortfarande! 
 
Hela hennes "grundposition" med hovarna och ben i stillastående har blivit mycket bättre. Jämn vikt på alla fyra. Speciellt bättre position på frambenen & står inte ut med höger fram lika tydligt som tidigare, har bättre symmetri och balans ifall man tar upp ett ben, behöver inte kompensera med vikten på andra ben om man tar upp ett. 
 
Mycket bättre i hull sedan i somras och satt mycket mer ryggmuskler, som jag känt av då jag kan sitta barbacka bekvämt. 
 
Det var det mesta. Vi sa ingen tidsintervall för nästa besök men för min del blir det först nästa år! (Så konstigt att skriva nästa år...)
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Magmuskler i arbete.

Det var ett tag sedan jag tittade in här. Främsta anledningen är för att jag förra veckan skrev två tentor, så jag har haft fullt upp. 
 
Trú gick då i en lugnare period, men absolut ingen vila. Vi har motionerat på som tidigare, fast under kortare tid. Så istället för att rida 45 minuter har det blivit ca 30 minuter. En del löst arbete har det blivit, som löshoppning och löslongering. Väldigt varierat arbete. Det mesta har rullat på bra, löshoppningen gick fantastiskt bra - bjöd på hindret i båda varven och visade mycket höger galopp = utveckling. Vid tämkörning fokus på benens placering vid halt och skritt, att hon ska göra halt i korrekt benläge och aktivt röra sig till skritt. Jag överraskades över hur rörlig hon blivit i ryggen, bakdelen och manken gungade härligt = bra lösgjord i ryggen och rakställd. Travbommar. Flytta oss runt ett däck, främst genom endast bakbensaktivitet(svårt att förklara, men gett enormt bra resultat för oss då hon inte kan smita runt ett däck som runt en kon!) -- Summan av kardemumman har vi dessa två veckor fokuserat på magmuskulaturen! Jag märkte att hon är "slapp" i magmusklerna. I stallet ser hon nästan tjock ut och har en dålig hållning om magen, men på ribanan i arbete drar hon upp magen. Misstänkte då att magmusklerna inte är lika starka mot ryggmusklerna så fokus har varit magen, vilket märktes på dagens massage i form av ömma punkter, för att hon nu börjat använda dem. 
 
Trú och kompisen är nu installade nattetid. Utsläppen är enormt bekväma, jag kan åka dit direkt innan skolan i privata kläder då det bara är att öppna stalldörren som går direkt ut till hagarna, öppna hästarnas boxdörrar och de traskar ut på egen hand där hö och vatten redan väntar. Otroligt bekvämt, det går på 2 minuter, hästarna sköter sig själva och jag som är morgontrött kan få en lugn stressfri morgon. På helgerna är det till och med så att jag kommer direkt från sängen, och kör iväg i pyjamasen, för att sedan kunna krypa ner i sängen igen. Haha. 
 
Jag ska ett tag framöver prova ett nytt foder, Primero Total som jag bara hört gott om och velat testa flera år. Nu när massören blivit återförsäljare har jag fodret mer lättillgängligt. Ska bli spännande, mycket låga halter socker och stärkelse, dock lite för lågt i protein från vad vi behöver nu men vi ska testa och se! 
 
Snart kommer ett inlägg om dagens massage! 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp