Lägesanalys Trú.

Nu har Trú varit igång sedan Åsa var ute och behandlade den 18 augustsi, alltså för 5 veckor sedan.

Det har gått bra, men vi tar det mycket långsamt. Skrittade 20 minuter i två veckor. Sedan lade vi till några mycket korta steg trav. Sedan hade vi ute massör, då skulle hon ta det lugnt med promenader två dagar, sedan opererades jag och då vilade hon helt 6 dagar. Nu har hon varit igång en vecka, vi rider 30 minuter. Skrittar & töltar uppsuttet men travar på linan eftersom jag får ont i min opererade näsa av travrörelsen.
Tanken är att i slutet av veckan introducera galopp, då kommer jag göra det som lösgalopp med eventuellt ett litet kryss som löshopp. Hon har lättare för galopp löst, eller på mycket space som ute i skogen, men dit hinner vi inte inom ramen av 30 minuter(fram och tillbaka). Hon har lättare för galopp löst och vill inte störa henne uppsuttet nu i början. Ett kryss tänker jag att hon faller in i rätt galopp samt hon tycker det är kul.

Hon är väldigt stel på morgonen efter en natt i boxen. Hade en dag morgonfodringen, släppte inte ut henne i hagen utan red vid 8 tiden. Hon upplevdes väldigt stel och tog korta steg till en början, de första 10 minuterna. Sedan var hon "bra" igen. Har därför bestämt mig att hon måste ha gått ute några timmar i hagen innan ridning, för att komma igång i kroppen, rörelseapparaten, blodcirkulation etc. Mornar jag har morgonfodringen får hon antingen vila eller gå på promenad. Vill inte kräva mer av henne.

Rider jag på eftermiddag/kväll så är hon fräsch i kroppen. Mjuk, positiv och glad. Har upplevt en humörförändring då hon alltid är pigg och glad i ögonen, uppmärksam och har en helt annan hållning och utstrålning. Hon kommer fortfarande till mig i hagen. Tack vare att vi börjat om mycket från noll och lagt mycket fokus på skritten har hon blivit väldigt mjuk och "ridbar". Hon har lättare för att arbeta mot en form och blir lösgjord snabbt. Hon har även äntligen börjat förstå hur JAG rider. Jag har väldigt lite i handen, utan drivet kommer ifrån mina skänklar för att aktivera bakbenen. Jag ser det som en cirkel, skänkel-hästbakben-rygg-nacke-hästens mun-tillbaka mot min skänkel. Jag kräver inte en form från minut 1 av ridpasset. Utan det kommer när hästen är redo, dvs tillräckligt lösgjord. Formen kan komma, när jag rider i de sista 10 minuterna av ridpasset, som ett kvitto på att det jag gjort de 20 minuter innan varit rätt. Med tiden som hästen blir starkare och starkare kanske detta går jättesnabbt och hästen är lösgjord efter 10 minuter, och då är det jättebra!
Men det jag vill säga är att jag tvingar inte ner Trú för handen för att hon ska böja på nacken(se ut att gå i form) i de första minuterna av passet. Utan det kommer med tiden, allt eftersom hon blir uppvärmd och lösgjord. En tyngdlyftare går inte på 100kg vikten efter 5 minuter in i träningspasset, en hopphäst lägger man inte upp 1,10 hinder på direkten, utan gör några sista språng i slutet, en marathonperson inleder inte loppet med att spurta.
Trú börjar äntligen förstå att hon inte måste prestera eller ha krav på sig från minut ett(tror det varit ganska mycket krav på henne tidigare...)
Tror även vårt nya bett, Hrimnir Volcano gjort enormt stor förändring och bidragit positivt til ovanstående.
Tänkte när jag har tid dela med mig av bra övningar när jag sätter igång en häst, samtliga rider jag & Trú nu.

Jag har även börjat tillsätta nypon och gurkmeja till Trú´s kost igen. Upplever mig märkt skillnad, men vet inte om det är inbillat eller ej. Men det faktum att Paulina fick nypon rekommenderat av veterinär(!!) till Pinnen så känns det som det ger goda resultat.
Jag ger Trú 1 msk dagligen av nypon och gurkmeja. Dagar hon känns skruttig dubblar jag dosen. Köper gör jag i storpack hos Borgeby Kryddor(ligger nära mig och är lätt bästa kgpriset vad jag hittat).

Jag ska öka bomvidden i sadeln, trodde inte jag hade ett större koppjärn tills jag kom över en gammal bild på Instagram där jag visst hade ett vidare, visste bara inte vart det hamnat. Men man har väl ordning i ordningen, första stället jag letade på fann jag det på! Tur jag inte hunnit köpa ett!

Ja, vet inte så mycket mer jag ska skriva, hehe. Det rullar på, sakta men säkert, men tänker att det får det göra. Vill inte skynda på något och passar mig rätt så bra just nu att ta det lite lugnare. Har ju precis börjat seriöst på Högskolan och dagarna är fyllda till max.
Åsa kommer förhoppningvis på återbesök i veckan och sedan masserar Sarah igen två veckor efter.

 
Behandlingar och skador, Lägesuppdatering, Ridning, Vardag | |
Upp