Utvärdering v. 41.

Måndag: Superfin redan från början. Man bara "wow vad har hänt?!". Aningen seg och energilös men lade mycket tid på att skritta igenom henne, ca 30 minuter. Mycket lösgörande men hon var tidigt lösgjord och sökte sig mot en form så kunde äntligen första gången på länge ta snäppet vidare i ridningen. En del flyttningar, böjda spår, fokuserade på min egna inverkan, "lekte" med de olika placeringarna av formerna, elastisk och lyhörd för skänkeln. Kände mig full av eufori så lyhörd och mjuk hon var. Mycket tempoväxlingar i skritt för att behålla hennes energi. Var noga med att behålla samma energi och form in i traven då hon lätt kan "dö av" och tappa allt in i traven. Tolkade min signal fel och tvärnitade. Provade på nytt och gick bra. Bra energi i traven(vänster varv), aningen stressat men efter något varv med volt vid varje kortsida började hon arbeta istället för springa. Fortsatte ca 3 varv med volt i varje kortsida. Skritt, noga med samma skrittkänsla som tidigare. Provade höger varv trav. Aningen korta steg bak och kändes trött i bakkärran efter något varv. Rädd att jag önskade/bad henne om för mycket trav idag, började bli trött efter all korrekt skritt(är väl jobbigt för en häst att gå i en form/skritt den inte är van vid). Avslutade när jag kände hon började tappa energi. Skrittade lite till, längre tyglar för att stretcha loss henne i halsen på mindre volt vartannan höger och vänster varv på liten volt. Jättelyhörd för skänkeln!
Tankar om varför det gick så bra: - För att vi äntligen börjar rida som ETT, mycket fokus på min sits och samspel, - Bytt bett till sötmalm från Hööks, förändring ger skillnad?, - För jag hade utan nosgrimma, - För hon jobbade på bra/korrekt med pessoasystemet igår, - Eller bara för hon hade en bra dag?. 
Supernöjd med passet! Euforisk med skritten och lite gnagande känsla i magen över att hon blev så trött i traven i bakkärran. Red med sadel, spö, sötmalmbett Hööks, träns utan nosgrimma. 
Stretchade framben, rygg/svans och bakben efter ridning. 
 
Tisdag: Travarbete över 4 bommar. Började inte så jättebra då dörren till ridhuset slog igen när Trú gick igenom. Hennes tygel fastnade i dörrhandtaget och det blev ett ryck i munnen på henne 😢 Började att skritta fram och lade inte så mycket fokus på det jag brukar i början av ett pass. Nu var det mer fokus på energin, framme för skänkel och kunna ta tillbaka henne. Skrittade över bommarna. Började trava fram på spåret och in på volter. Sedan mot travbommarna. Hade perfekt avstånd från början, så hon inledde med helt perfekta travsteg, kände hur hon lyfte på benen och kom upp med ryggen! Ca 90 cm avstånd för C-D ponny (dvs islandshäst i Trullans storlek). Två gånger i varv varv med skrittpaus mellan varven. Första gången i höger varv blev hon osäker, föll in i alla bommar så fick hoppa av och rätta till avstånden. Sedan gick hon på super igen. 
Ska absolut använda trabommar oftare, ingen nackdel bara fördelar. 
Mina tips:
• 90 cm avstånd bom - bom för Islandshäst. 
• Börja med att skritta över. Även fast avstånden är fel så får hästen känna på bommarna i en långsammare gångart. 
• Sitt inte i traven, det kan man göra när hästen fått upp balansen. Rid lätt med rörelserna eller stå i lätt sits. 
• Låt inte hästen skynda in i bommarna, då kommer den med största sannolikhet snubbla. 
• Placera bommarna i mitten av manegen, men lite mer åt ena långsidan. Trú har svårt att behålla gångarten i snäva svängar, så bättre att det blir ett större svängrum åt något håll än snävt åt båda.
• Ha alltid jämt antalet bommar så får alla ben lyftas lika många gånger. Är där bara 3 bommar får ena benparet lyfta mer/oftare och det skapar i längden en starkare/svagare sida = oliksidhet. 
 
Ca 50 min. Supernöjd. Guldstjärna idag igen. Red sent vid 20.30-över 21.
Tankar: Börjat bli lite rinnig i magen, aldrig hänt innan. Brukar inte reagera på byte till hösilage men gör nu. Avvakta om bakteriefloran hittar balans igen. Inte bra efter helgen så ska jag köpa "mag-medicin" på Apoteket. Rädd att hon ska tappa vätska så gav henne varmt vatten med melass efter. 
 
Onsdag: Promenad längst Hardebergaspåret och tillbaka. Gick bra, aningen långsam(trött). MYCKET trafik, och tung trafik med bussar och större/längre lastbilar. Trots att hon är "trafiksäker" så är man aldrig 100% säker i trafiken. Tyckte många lastbilschaufförer visade låg respekt. Kände mig lite otrygg i vissa situationer. Försöka undvika promenader åt det hållet på vardagar. Ca 45 minuter, skrittpromenad. Duktig. Fick Krafft's mash med varmt vatten för extra vätska. 
Tankar: Håller på att falla ur igen(!!). Fler där ute med svårfödda islandshästar?! Trú pendlar lätt och ofta i vikt. Man ser revbenen på henne i rörelse, och känns som en tvättbräda.  Usch, vill inte ha det så. Har nog gått med för låg grovfodergiva "för länge" efter invänjning från hö till hösilage(6 kg), går från idag på full hösilagegiva enligt uträknad analys, dvs 8 kg / dag för Trullan. Hoppas det ger resultat annars köpa Alfa Omega/Lusern att tillskottsfodra med.
Någon som har tips på kraftfoder för att få upp hull/underhudsfettet?
 
Torsdag: Välförtjänt VILA. 
Clinic & Eldir's medlemsmöte Brösarpsgården. 
Först berättade Magnús om sitt sätt att utbilda och rida hästarna. Ganska mycket repetition från töltkursen 2 v sedan. Men en del nytt då han snackade en del om en hästs prestation, mäta puls, maxa sin häst, rida mycket i natur(han sa att 5 av 7 pass i veckan rider han i skogen, endast två på ovalbana eller ridhus.) Han tränar på allt han behöver till VM prestation i skogen och tränar på allt han kan göra på banan i skogen. Det tänket tycker jag om! När han är på banan tänker han på skogen(för han längtar dit) och när han är i skogen tänker han på banan(för att tänka momenten som ska göras på banan fast i skogen). Han visade hur man uttnyttjar skogen och naturens topografi, uppför och nerför, skänkelvikning i backen, rygga uppför backe etc. Han påstår att man skapar så bra ledarskap i naturen så en svårlastad häst blir lättlastad........ Det tror jag inte på, han kommer ändra åsikt där när han träffat Trú...! xD 
Sedan visade han oss vattenbandet in action med häst på (omg vill ha ett sådant! Saknar stranden vi hade 10 min från stallet innan. Måste hitta nytt ställe att vattenträna!), vi fick alla stå på häst-vibbrationsplatta och i solariet. Skrittband hade han med. 
Sist var det clinic med två elever. Här hade jag tappat lite fokus pga trött, men kom på en våg/spagettiövning(som jag kallar den) som han red som jag glömt att jag brukade göra efter tips från Ingrid, bra att ta bort lateral häst=mot pass=Trú. 
- Jag passade på att rådfråga Magnús om hästar i underhull. Han pratade mkt om att islandshästar inte får bli för tjocka, så separat efteråt frågade jag om hans bästa råd för hästar som behöver gå upp. Hans åsikt var att det är svårare med en häst som behöver öka i hull än minska. Han rekommenderade mig göra en "tarm-undersökning"(typ bakterieprover och vävnadsprover från tjocktarmen) om hon nu länge varit svår i hull(sedan hon kom från Island 2011) och har lätt att pendla i vikt. Han sa det var "klassiskt" att en låg-hullad-häst pendlar snabbt och ofta. Han trodde starkt att det faktum att hon är lägst i rang(trots nästan äldst), vilket ger en lite "stökig" flock vid utfodring kan ha påverkan på hennes hull. Det blir en inre stress som påverkar matsmältningen. 
Blev inte jättenöjd med svaret, då jag redan vet och har funderat över ovanstående komponenter. Hade förväntat mig att han hade något mirakel-foder att dela med sig av...! (Visste ni föresten att Krafft har numera ett islandsfoder i sortimentet?)
 
Fredag: HELVILA! Även "invigning" av vår nya Back on Track-ryggvärmare. Bytte mina snabbandage jag knappt använt och betalat 1000kr för(sååå onödigt) så jag bytte de mot en ny ryggvärmare som gör större nytta för oss nu när Trullan är lite "ofräsch" i rygg, bäcken, länd, kors. Krävs en invänjningsperiod så stod 40 min med den på igår. Hade kvällfodringen och blåste nåstan bort när jag skulle ta in hästarna. Upplevde hon sjunkit in ännu mer, konstigtnog tunnare på vänster sida vid revben...? 
 
Lördag: Spenderat morgonen med att noga läsa på om hästfoder. Kommit fram till att det är fibrer och fett Trú bör få mer av (tror jag, haha så svårt ju mer man läser på xD). Ger hellst grovfoder, så lutar åt Equsana Alfa Omega eller som kraft Granngårdens Original Fiber eller en "Senior"-blandningar(Equsana). Ska se hur hon tar sig på bara hösilage(och nuvarande kraft) ett tag till. 
Red tillsammans med alla tjejer, Louise, Ingrid och Johanna. Trú kändes inte som normalt, och mina tankar var inte fokuserade(blir alltid så när jag rider med andra) Hon kändes stel(men har vilat två dagar nu och det har blåst storm i två dagar så säkert stel/stått och spännt sig) Fick inte alls fram samma känsla och böljande skritt. Jag hade nya Karlslund-jodpuhrs(hittade helt nya för 700 kr på Fb!!), första gången i sådan ridbyxa och inte van att de är så höga i midjan = kände mig lite begränsad i höftrörelserna.Tyckte även hon gick emot bettet lite viljet hon gör när hon blir "uttråkad" på ett bett så får byta tills nästa pass. 
Började trava henne och även där kändes hon instabil. Hade inte samma stabila trav utan blev ibland en blandning av tölt/trav och trav/pass. Hon slog även i skorna oftare än normalt. Skrittade igen och då var vi bara två i ridhuset så kunde fokusera lite bättre då. Fick en något bättre skritt. Tog trav, gick bättre men upplevde ändå att hon började blanda in tölt, så jag bjöd in till trav-tölt-trav övningen. Upptäckte för ca 1 år sedan att hon har ren tölt i travnedtagningar. Så jag började då med övergångar trav-tölt, travar typ 5 steg, töltar tre(eller så länge den är ren) och sedan över till trav igen. Sedan öka antalet töltsteg ju starkare/renare hon blir. Har hört att man inte "ska" ta tölt-trav övergångar men Trú funkar så himla bra på detta. T.o.m Johanna reagerade på att hon faktiskt går i ren tölt i övergångarna!!! Det är få steg men med styrkan blir det längre! För ett årsedan kunde vi tölta rent 1 långsida. Tog oss lång tid, skålade i champagne dagen vi klarade det! Nu har vi tappat igen pga skador. I ridhuset orkar hon bara några få steg. 
Tjejer, jag har en champagne på kylning. Nästa gång hon töltar helt rent en hel långsida ska det firas med bubbel!!! 
Märks att hon tappat styrka då vi gjorde denna övning cirka 1 varv i vart varv och blev för första gången på länge svettig!! Blev ändå ca 50 minuter ridning(!!) Stretchade efteråt. Stod med BoT ca 45 minuter innan ridning. Bajsade asmånga gr(4 gr) under ridningen. Inte normalt. Funderar på om det inte är bra att ge henne så mkt kg hö INNAN ridning, kanske stör matsmältningen? Kanske bara ge 0,5 kr innan och 1 kg efter? Kanske därför hon tappat snabbt i vikt för hon bajjar ut allt? 
Tänker fortsätta med övningen imorgon, och byta till volcano-bettet. 
(Skulle rida ut men som sagt, storm i Skåne) 
 
Söndag: Tjejer, dags att korka upp champagnen!!! Yes det stämmer, Trú och jag har töltat rent längre än en hel långsida idag!! Hade visst liiite för låga förväntningar på oss, hehe. Hon var så fantastiskt duktig idag! 
Hon hade samma skritt som igår, dvs inte så avslappnad rund som förut utan idag mer "trippig".(dock negativt då jag inte vill ha henne trippig med korta steg utan avslappnad och långa kliv) Det kändes som en tölt-takt så det kändes lovande. Jag skrittade fram henne genom ställningar, serpentiner och tempoväxlingar. Kände på mig redan då att det kunde bli en bra tölt-dag och ville inte trötta ut henne, så jag började ganska "snabbt", efter 10 minuter ca att trava henne. Lät henne först hitta balansen och tempot på långa tyglar. Tog travfattningarna jättefint då hon på eget initiativ gjorde en förhållning och sedan "hoppade" in i traven. Kortade tyglarna och påbörjade mina trav-tölt-trav övergångar. Blrjade som igår med några få steg, men efter ett tag kände jag att hon bjöd på ännu mer tölt efter de få stegen, så istöllet för gå över till trav fortsatte jag i tölten. Förvånandsvärt länge innan hon blev trött och då gick över till trav med henne. Gjorde så i vart varv sedan skritt-pausade vi ett tag. Jag kände att hon bjöd så fantastiskt på tölt så ville prova tänja på gränsen lite, och se hur länge vi kunde klara av det. Tog vänster varv först, och vet ni ?!?! VI KLARADE ETT HELT VARV REN TÖLT!!!! Jag ville bara jubla men jag var inte ensam i ridhuset hehe. Trots att jag kände att hon kom ur balans så lyckades JAG rida tillbaka henne i rytmen - HUR STOLT?! Efter ett varv var hon ganska slut, och jag ville avsluta på topp då hon blev lite lat/seg/trött så gjorde tre övergångar på långsidan för att kvicka till henne. Sedan avslutade jag där. Blev ca 40 minuter. 
SÅÅÅÅÅÅÅÅ LYCKLIG! Tänk vad det gör skillnad med kiro och massör och massa skrittarbete i en månads tid!! Eller var det mina nya islandsridbyxor...? ;) 
Trú togs in, stretchade, på med BoT ca 40 minuter, liniment på benen och sedan ut till hagen(där hon tom då töltade iväg istället för grisepassa!!!). 
Nu ska hon vila imorgon men längtar redan till nästa ridpass! 
Sadel, micklem, Volcanobett, inga boots, spö. 
 
(Idag ett år sedan hon hamnade på Helsingborgs sjukhus för spiktramp!) 
 
 
Från juni 2016. Efter detta passet rasade utvecklingen neråt ...min sits är bläääää men tölten är yeaaahhh! ↑
 
 
 
Minnesvärda stunder, Ridning, Tankar, Utveckling, Utvärdering, Vardag | |
#1 - - Emma:

Hej! Jag har också en islänning som är svårfödd, men han är också född 1997, så han har några år på nacken. För att hålla honom i lagom hull (Åsa och veterinärer tycker han är oförskämt fin i kroppen) så get jag honom lucernhack, St hippolyts musli utan tillsatser och High Performance som är rik på oljor och fett. När det är dags för hösilage får han fri tillgång med slowfeedingnät. Han håller sig bra i hullet och skulle han börja tappa kan jag öka fodergiven av High Performance som är framtagen just för hästar som tränas hårt eller har lätt att tappa i vikt. Kan rekommendera att du åker till Lenas foder i Lödde, hon är kunnig och det är ofta bättre att prata med någon som kan foderlära än att försöka läsa sig till allt. Lycka till!

Svar: Tusen tack för bra tips!!!
Anna & Trú frá Reykjavik

#2 - - PAULINAS.SE :

Mitt sista halvblod hade jättesvårt att hålla hullet. Hon fick fri tillgång av hö vintertid inne i boxen och fodrades även med lusernhack + olja. Lusernen tycker jag är ett superbra komplement då det är både protein och fiberrikt.

Pinnen, som inte är någon hungrig isis heller får Total Primero vilket jag tycker fungerat toppenbra! Han får även lusern om han blir för smal vilket han har en tendens att bli i slutet av vintern.

Svar: Tack för tips! Hon får redan idag olja, så blir alfa omega när det behövs!
Anna & Trú frá Reykjavik

Upp