Utvärdering v. 40.

Måndag: Årligt underhåll av bil och häst. Bilservice 07.30. Hämtades av Louise (taaaack), frukost och morgonfodring med Johanna och Louise. Red Trú lite efter 9. Överraskande mjuk och rörlig för att vara morgon och stått i Box över natten. Imponerad över hur böljande hon var i kroppen, skrittade på bra och blev lösgjord snabbt. Red endast volter, snett igenom, rätt upp och mitten av kortsidan. Hann bara skritt och trav innan jag var tvungen att avbryta. Har stärkt sig i traven. Kunde växla tempo och gå in på större volt utan att hon tappade sig till skritt eller pass. Kunde även börja söka sig mot en form i traven. Blev ca 20 minuter. Kort pass men helt perfekt, supernöjd! Stretchade efteråt och 10.30 kom veterinären. Vaccinera mot influensa och botulism. Konstigt nog reagerade hon mot första sprutan. Blev förvånad men hon var nog inte beredd. 
Sedan tog jag bussen hem(eller till serviceverkstan) från stallet, gick super, så smidigt. Hoppade av på arenan och gick Max 5 min. Service ok men måste byta bromsklossar fram snart. Helnöjd med dagen! 
 
Tisdag: Prommenerade i ridhuset pga bäckmörker(hade glömt bort att det blir mörkt redan vid sju, haha!) Gick i serpentiner och volter. Ryggningar, småsmå volter och flyttade bakdel så hon ska trampa under sig. Tänker mig att det är stärkande för hennes bakdel samt så hon inte "fastnar till" dagar hon vilar. Varierade tempo. 20 minuter.
 
Onsdag: Solen sken och kunde inte motstå en uteritt så ändrade i planeringen. Blev en runda till och runt tippen. Tycker hon idag, som tidigare är jätteförsiktig på åkern (i början och slutet på rundan). Går långsamt, försiktigt, tar korta steg och spänner sig. Känner att det inte precis gynnar hennes onda bak. "/ Hon blir väldigt stapplig, spänd och passtaktig i skritten under och efter åkern. Travbonden har huggt träd, tagit bort stora stenar, planat och grusat till oss så vi lättare kommer över "tomtgränsen". Alltså hur snäll?! <3 Har tidigare brottats genom buskage, jag har fått ärr på armen för fastnade i somras i en gren. Trú och jag blev lika glada att där var gott om utrymme. 
Taktade/passade lång bit innan hon började slappna av. Tyckte inte om det nu när jag börjat få bort detta och utvecklat en fin böljande skritt senaste månaden. Först när vi kom in i skogen började hon slappna av. Mycket klättring, gjorde gott för henne då hon frustade mycket i backarna. Efter första backen blev hon anfådd så vi pausade lite(och jag tog bilder.) Men var ju ca 2 månader sedan vi back-tränade sist samt att hon tappat muskler. Gjorde gott för henne men får inte trötta ut henne. Bör back-träna 1 gång / vecka. Tog tippen runt och då blev det neråt. Väääldigt passtaktig i nerförsbacke. Tycker inte alls om det då jag som sagt börjat få bort den... Märker att det beror på hur jag sitter. Lång tygel = mindre passig. Tyckte hon bjöd på fint så påvägen hem testade vi tölt genom att jag lådsades trava. SÅ fin tölt, ren(!!) och i ett bra tempo tickade hon på. Vid vägen blev hon grisepassig. Avbröt och tog ny tölt = blev bra igen men kanska "stressig". Bad om trav och travade i svag uppåtbacke på "vägen". In på travbanan och skrittade. Försökte lugna henne till harmonisk skritt. Ut på åkern igen, där började hon söka sig lite mot en form, inte lika försiktig som vägen dit. Tog ett varv på stallplanen runt Lisas stall för att få hårt underlag samt tagga ner lite. Stretch + kyllera alla ben efteråt. 
Tror att hon inte kan slappna av och söka sig mot en form i skogen för att jag sitter och spänner mig. Detta var första skogsturen på 2 månader. Händer att jag har hjärnspöken när jag inte varit i skogen på ett tag pga att hon tidigare stuckit med mig några gånger. Men, det gick ju jättebra! Får utsätta mig oftare för detta, är jag lugn och avslappnad blir Trú det. Ca 50 minuter. 
 
Torsdag: Var i stallet "tidigt". Trú hade fått frukosten inne. Började med att skritta länge, kände att jag inte fick den böljande, elastiska skritten jag haft ett bra tag utan gick mycket åt pass idag. Tog korta steg och kunde inte riktigt inte slappna av. Var inte ensam i ridhuset så kände att jag blev begränsad i mina rörelser, planering & vägar. Fick henne långt från genomarbetad & lösgjord. Mest kamelhals och ryggen sänkt = dåligt. Fick dock till riktigt bra trav, speciellt i höger varv där hon tidigare haft svårt. Börjar få upp styrkan igen, kunde trava in på volt = jättekul. Fick inte toppenkänsla. Undrar om det är träningsvärk från igår, morgonstelhet eller trött från vaccinet. 
 
Fredag: Pga. att jag hade låg motivation, fredagkväll och ensam i stallet blev det så att jag bara släppte henne i ridhuset. Löslongering och introducera galoppen. Började med att prommenera 10 minuter. Sedan släppte jag henne, hon skrittade runt lite och sedan började hon grisepassa runt. Slog över till trav och efter några varv slog hon över till galopp själv. Hade svårt för vänster varv(konstigt) men höger galopp tog hon (brukar vara tvärt om). Busade lite i höger varv, men var sedan uttråkad. Travade av sigsjälv och frustade. Ska tänka om och fokusera mer på galoppen när jag sitter på, vid ovalen eller i skogen. Inte så nöjd med dagens resultat. Hon var mycket oengagerad. Tror hon behöver lite paus/vila. Kvällsfodring. 
 
Lördag: VILA och även stallfritt för mig.  
 
Söndag: Idag får hon guldstjärna! Longerade, och provade för första gången pessoasystem på henne. Var mycket till stor hjälp på min storhäst, har velat prova på Trullan en dag och idag var det dags. Hon infann sig ganska snabbt i snörena, bjällrande spännena och bandet runt baken. Tyckte faktiskt det gjorde skillnad på henne! Längesedan hon gick såhär bra på linan. Travade på fint(även om det var ganska små "stressade" steg istället för långa travsteg, men tror det kommer med en invänjningstid), hon frustade en del vilket var längesedan på linan. Hade lätt för övergångarna och lyssnade bra på mina röstkommandon. Under sommaren har hon varit dålig på det, tror hon idag var bättre fokuserad. Hade svårt för travövergången på volten, fick ta några steg på långsidan rakt spår och sedan gå in på volten. Kunde hålla sig på relativt liten travvolt. Kändes redo att testa galopp på volten, blev mestadels grisepass eller en variant av galopp med frambenen och pass/pendel med bakbenen. Ändå nöjd med resultatet då hon i fredags inte ville visa galopp lös. Galoppfattning - ett varv "galopp" - nedsaktning till trav - ny galoppfattning - ett varv - nedsaktning till trav, en gång i vart varv. Sedan nöjd. Tog av henne systemet. Gick några varv i ridhuset. Ryggade henne, flyttade bakdel, flyttade hela henne sidvärtes etc från marken. Eftersom hon fungerade bra på det och inte tyckte systemet var helt läskigt kommer jag nog investera i ett eget pessoasystem(lånade Louises idag - taaaack). Nöjd med resultatet från passet. Ca 20-30 min.
Skönt med ridhuset i dagens regnrusk. Johanna red Drifa samtidigt! 
 
 
 
Utvärdering, Vardag | |
Upp