Ett ridpass.

Hur strukturen ser ut på varje ridpass för mig och Trú: 
 
- Spänner sadeln löst i stallet, hål 1-1,5. 
 
- Går ut till ridbana/ridhus/stallplan om vi ska rida ut. 
 
- Går ett varv bredvid henne i ridhuset/på ridbanan. Halvvägs spänner jag sadelgjorden på ena sidan och när jag gått ett helt varv spänner jag andra sidan. Dvs upp till hål 3 på båda sidor. Sedan ska jag vara redo för att hoppa upp. Spänner inte mer sedan under passet. 
 
- Sitter upp, skrittar fram i båda varven på hela lösa tyglar i minst 10 minuter. 
 
- Inleder arbetet, kortar upp tyglarna bit för bit och börjar med skritt. Skrittar henne alltid minst 20 minuter (förutom framskritten på 10 min, alltså tot 30 minuter skritt) innan jag går vidare i gångarterna. Hon ska ha en energirik, lösgjord skritt, vara avslappnad och lyssna på MIG. När detta målet är uppnått går jag vidare. 
 
- Brukar sedan gå över till traven. Även här har jag en "framtrav". Tar fattningen på kortare tyglar, men när hon känns stabil får hon rulla på några varv i vart varv på lös tygel. Jag rider alltid lätt i framtrav innan hästen är uppvärmd för att skona dess rygg. Avbrott till skritt.
 
- Tar sedan lite tölt. Tölt-värmningen går ut på att jag inte inverkar så mycket utan mer checkar över dagsformen. Något varv i vart varv.
 
- Detta är trav & tölt uppvärmningen innan jag påbörjar arbetet för trav och tölt med några skrittpauser efter några varv. 
 
- När jag är nöjd med dagen, bryter jag av till skritt, klappar henne massor och ger helt långa tyglar. Sedan skrittar vi av (uppsuttet eller avsuttet varierar) i hennes valfria tempo ca 10 minuter, en chans för henne att varva ner. 
 
- Jag hoppar av, spänner ut sadelgjorden helt på båda sidor samt ibland spänner upp tränset. Går ut till stallet. 
 
Jag ger aldrig Trú långa tyglar i skrittpauser. Det är hennes signal för att "nu är vi klara" och tolkar det alltid som att hon är klar. Skulle jag korta upp tyglarna igen och fortsätta arbetet blir hon frustrerad och omotiverad. Paus för henne är skritt i hennes valfria tempo på korta tyglar. 
 
Rider vi ut är det typ samma upplägg :) 
 
Alltså: 
Framskritt: 10 minuter
Skrittarbete: 20 minuter
Trav: Tot ca 10 min. 
Tölt: Tot ca 10 min. 
Avskritt: 10 minuter. 
= 60 minuter. 
 
Nu har vi precis börjat galoppera igen, men när vi är i full träning och belastning är det sällan jag tar galoppen i ridhus/ridbana pga för liten plats. När vi tar galopp blir det oftast max 5 min. Många korta galopper eller en räsergalopp i skogen. 
 
Detta är det upplägg som fungerar bäst för mig & Trú. 
 
En av de lyckligaste dagarna i mitt liv, vår första - och än så länge enda start på MIN häst ♥
 
 
 
Ridning, Vardag | | Kommentera |

Utvärdering v. 42.

Måndag: VILA, och stalledigt för mig. 
 
Tisdag: Morgonfodring. Släppte ut hästarna, Trú fick hö i boxen och medan jag också åt frukost fick hon BoT på ca 45 min + under borstning. Bestämde mig pga anledning under "Övrigt" nedan att lägga 1h skrittarbete idag. Vildstilla, helt tyst och dimmigt ute, tycker det är mysigt så bestämde mig för att faktiskt rida på utebanan. Skrittade fram på gruset och ett varv på gräsbanan. Kändes pigg och allert. Kvicka ben som redan där ville tölta. 
Väl inne på ridbanan mycket böjda spår, volter, serpentiner etc. Kändes stel i ryggen/bogen och jag fick inte till den där perfekta skritten och formen jag velat plocka fram idag. Annorlunda tjockare underlag på ridbanan och storhästarna släpptes ut samtidigt så lite ofokuserad häst. Avslutade att skritta 4 gr över 4 upphöjda cavalettibommar som låg på ridbanan. Trú upplevdes nöjd med dagens pass, pigg skritt som bara ville tölta(men idag fokus på skritt. Trú och jag måste öva på lydnaden, så trots att hon vill och jag vill snabbare så måste vi hålla oss till planen. Ger jag henne friheter/låter henne välja på ridbanan så är risken att hon vill göra samma i skogen...) 
Fick BoT på sig igen direkt efter när hon var varm i musklerna. Ca 40 min då med. 
Men vi avslutade bättre än vad vi började och är ändå nöjd. Skrittade av samma väg som jag skrittade fram. 
Jag ganska blöt och helt prickiga glasögon. Red 50 minuter skritt. 
 
Övrigt: Upptäckte när jag borstade henne att hon var supersvullen i samtliga ben. Bak hade hon värsta elefantbenen. Huvudmisstanken är att hon druckit ofantligt mkt mer än vanligt i helgen pga ökad träning och svettning. Vila igår och för mycket stillastående i boxen ger svullna ben pga låg blodcirkulation + vätskeansamling. Ingen värme alls utan bara tjock/svullen. Svullnaden gick ner helt efter rörelse, skönt! Skulle tagit före och efter bild för skillnaden var helt enorm!! Typiskt att man precis sålt sina BoT benbandage... Är inte jätteorolig eftersom svullnaden lade sig och ingen värme. 
 
Onsdag: Longera. Mycket fokus på trav och det med travbommar(4st). Skrittade först fram och travade sedan en hel del. Först utan bommar, och sedan över bommarna. Hon hade lite svårt att ta traven på linan, perfekt att styra upp på bommarna så tar hon traven direkt. Rullade på ganska länge och mycket i trav. Blev lite av en konditionsträning då hon travade 4+ varv, sedan pausade 2... Arbetade jättebra med att lyfta ryggen och bakbenen, förvånansvärt bättre i höger varv som egentligen är hennes svagare!!! Höll på ca 30 min. 
BoT ryggvärmare på innan, ca 30 min. Under framskritt ca 15 min, hade med det i ridhuset så fick även på under avskritt och sedan under tiden jag tog in andra hästarna hade hon det på, blev säkert hela 2h. 
 
Fredag: Ridhuset. Trimma 1h, skritt, trav och tölt. Fortsatte med min trav-tölt-trav-övning. Jisses vad hon töltar! Kändes stark och stabil, även när jag skrittade på böjt spår var det många gånger hon bjöd till tölt. Töltade först endast på rakspåret, men efter lite uppvärmning så kunde jag faktiskt ta henne in på mindre serpentiner över meddellinjen, sånna som Ingrid visade mig för ca 1 år sedan och som även Magnus red på Clinicen. Hon höll bågen fantastiskt bra i hela vänsterbågen och halva höger innan hon inte orkade mer!! Vänster är hennes starkare i tölt. Ska absolut rida den "båge" mer!! Tänk den dagen hon är tillräckligt stark att tölta båge över hela medellinjen!!! 
Mot slutet fick jag även henne i skritt på det plan jag vill ha henne, förmodligen för hon var så genomarbetad. Upptäcker att kvicka tempoväxlingar och liiite längre tyglar får henne bättre avslappnad och i balans. 
 
Lördag: Skrittade tippenrundan, på helt långa tyglar. 1h och skitkallt! Hade verkligen för lite kläder på mig för 5 grader och regn. Blev lättare inne i skogen. 
Superbra skritt. Denna skritt hon hade ute idag har jag velat uppnå hela veckan i ridhuset. Har verkligen varit en tvärt-om vecka med skritten denna vecka. Har varit trippig, kort i stegen och spänd i skritten i ridhuset vilket hon brukar vara i skogen, men idag var det tvärt om. Jättebra övertramp, tog för sig med frambenen, energisk och avslappnad. Mysigt att ha helt kravlöst på långa tyglar. Började väldigt ansträngande då fältet var väldigt blött och mjukt. Perfekt klätterbackar, hon har kämpigare uppför än nedför. Fick korta upp tyglarna i brantaste nedförsbacken då hon alltid blir passig, brukar kunna bryta mönstret med en förhållning. Påvägen hem var hon mycket mer avslappnad på fältet än vad hon brukar. Trú uppskattade verkligen rundan. Frustade många gånger, öronen spetsade och uppmärksam. Trots träningsvärk som knappt märktes av. 
BoT ca 1h. Stretchade efteråt. Hade morgonfodringen så red ut vid 9.45. 
MILSTOLPE: Efter ritten spolade jag av leran från hennes ben, HELT LÖS, ICKE UPPBUNDEN medan slangen gick runt henne och vattnet sprutade!!!! Så glad och stolt! Vi som haft en hel del problem med vatten och rädsla för slangen!!! 
 
Söndag: VILA. Stalledigt. Hovis kommer, får hjälp då med. TACK <3
 
 
 
 
 
Utvärdering, Vardag | | Kommentera |

Planering v.42.

Då jag ännu inte vet till 100 hur veckan kommer se ut kan jag i förhand inte bestämma vilken dag jag ska göra vilket, men nedan träning för Trú ska göras denna vecka: 
 
  • VILA (1-2 dagar. Måndag) 
  • Uteritt, - Tippenrundan(fokus på klättring och testa trav-tölt-trav utomhus) & - Ovalen(galoppera uppsuttet för första gången!) 
  • Longera (ev. med pessoasystem) över travbommar. 
  • En timmas skrittarbete uppsuttet. Fokus på form och avslappnad skritt. 
  • Ett dressyrpass i ridhuset, skritt, trav och tölt. Arbeta igenom henne ordentligt. 
 
Övrigt: Utöka tiden med BoT ryggvärmare, lite mer än en timma. Eventuellt ha på under longeringen, kanske t.o.m under sadeln dagen jag skrittarbetar? Kan man det? Ger ju bäst effekt under rörelse. 
 
Checka läget på hennes hull och avföring. 
 
 
Planering | | Kommentera |
Upp