Utvärdering v. 43.

Måndag: Red i ridhuset. Känna av dagsformen med lite lätt jogging, eventuellt lite ömma fötter efter gårdagens skoning. Skrittade fram, kortade upp tyglarna och arbetade lite i skritt. Tog trav på långa tyglar(brukar göra det när jag ska trava kravlöst så hon kan på egen hand anpassa tempot och rörelsena, hitta balansen på egen hand och länga ut sig.) Tänkte egentligen inte ta tölten men upplevde att hon på egen hand bjöd in till tölt trots långa tyglar(T2!!!) så jag lät henne helt enkelt göra det! Hon har verkligen tempot och ökningen där med, trots ganska så snabbt tempo tölt var hon ren och stabil. Men sedan gick hon över till något som jag inte vet vad det var. Det var inte trav, för jag satt så mjukt, frågan är om det var tölt eller en mycket mjuk och sakta grisepass..... Vi gjorde ett antal trav-tölt-trav övergångar men hon bjöd hela tiden på tölt(både ren och oren/ur balans.) Hon tappar balansen och rytmen i vartenda kurva på kortsidan. Jag är både nöjd och missnöjd med dagen. Nöjd att HON börjar bjuda in till tölt, men missnöjd över att jag inte höll mig till planen och rädd att jag "överansträngde" henne. Jag vill så himla mycket och vill bara fortsätta rida, men jag får inte glömma bort, som jag ofta gör, att hon tappat en del styrka och kondition så jag måste sluta tidigare än vad jag vill. Hon blev en hel del svettig... 
Red i slutet när nögon hoppade, gick bra, aningen nevös var hon men hon måste lära sig det med. 
Red ca 40 minuter. 
 
Kommentarer: Börjar bli bättre i hullet, men fortfarande lite insjunken vid manke och flank. Ge det en vecka till annars köpa Alfa Omega(Lusern). 
Fortfarande lös i magen vid rörelse, ge henne Diarsanyl...? 
Vet inte om jag ska klippa henne i år eller inte..... Hon blev svettig idag, ganska mycket. Då vill jag inte lägga på henne regntäcke och egentligen vill jag att hon ska ha det regniga dagar i hagen. Vill inte att hon ska stå svettig över natten i boxen, speciellt inte med regn på = bastu. MEN första året fick hon allergisk reaktion vid klippning och i år satte hon sommarpäls jättesent och i två omgångar. Hon fällde två gånger i våras/somras. Så helst hade jag velat få allt i balans och inte störa pälsen genom att klippa. Ska jag klippa bör jag göra det snart. Men sedan rider jag inte lika intensivt som förra året, pga hennes "skador". Och hästarna går ute 8-21 ca om dagarna så hon kan behöva extra päls, så länge var hon inte ute tidigare år... 
 
Tisdag: Fantastiskt väder på eftermiddagen då solen kom fram. Turbo-mockade för att kunna utnyttja solen. Även idag korta steg på åkern. Red Tippen med diverse rundor, red runt runt från alla håll och korsade i mitten och red den som en 8:a. Började med skritt, lugn trav och även lite tölt i svag uppförsbacke då jag märkte hon var pigg idag. Efter att hon blev rädd för en stor sandhög som blockerade ridstigen nere vid bassängerna, som jag inte orkade ta diskussionen att rida förbi vände vi och red tillbaka. Trú som "aldrig" är rädd för något blev livrädd, vände på en 5:öring och höll på att traska ner i renhållningsbassängerna. Efter denna händelse började hon svettas, så gissar att hon faktiskt blev rädd och inte bara tramserier. Efter detta var det full rulle eld i baken. Fick inte till ngn bra tölt utan bestadels grisepass. Fick dock tre st bra trav-tölt-trav-övergångar. Skritten var väääldigt snabb, mer skrölt. Traven var även den supersnabb. Haha, så kan jag nog sammanfatta dagens ridtur. Räser-Trullan är tillbaka. Hon kändes såpass pigg, att det vore dumt att inte våga ta galoppen. Tog första fattningen från trav på plan yta, då kopplade hon det direkt till pass och bar iväg i snabb flygande pass, tog tid innan jag fick stopp på henne. Tog nästa fattning från skritt och i lätt uppförslutning. Tog fattningen på direkten, ganska osäker först då det var som hon frågade om hon verkligen skulle galoppera eller bara tolkat fel. När jag drev på lite ytterligare var det som att hela hon sprack av glädje och hon lade plattan i mattan, gasen i botten. Full galopp upp mot toppen. Ca 30 meter efter, typ 3 sekunder bröt jag av. Så lycklig, seriöst glädjetårar. Uteritter och galopp är en stor del av varför jag har häst, det är underbar frihetskänsla <3. Trú var så himla pigg och lycklig efter detta och galoppen. Travade lugnt hemåt på längre tygel och sedan skritt. Denna gången var det rask skritt hem på fältet! 
Turen blev ca 1 h i fantastisk sol, vilken oktobereftermiddag <3 
Stretch när vi kom hem. Lycklig Trú och jättelycklig ägare! Planen är nu att fortsätta med galoppen eftersom det kändes så pass bra och kändes som hon kom loss i baken efteråt! Ta galopp ca 2-3 gr / vecka och endast ute, ej i ridhuset förutom när jag inte sitter på. 
 
Onsdag: Bestämde mig för att ta en promenad i bäckmörkret(ovanligt då jag är jättemörkrädd) Har fått en ficklampa av pappa som jag tog med mig, den var grymt bra och lyste upp så jag (och Trú) kände oss trygga. Gick grusvägen upp och tillbaka sedan på ridbanan. Skrittade över cavalettibommarna som var upplagda (5 st) och ett hinder på 30 cm som vi gick över några gånger, bra för rygg och ben. Hade på BoT ca 30 min innan och sedan under promenaden men den gled jättemycket så fick ta av. Ska nog sy fast kardborre på ett täcke så den sitter kvar. 
Efteråt fick hon massage på bog, rygg och rumpa med arnika. Myyyyysigt tyckte hon!! Mjukare i muskulaturen på höger sida än vänster. Börjar kännas stel igen så bra att Sarah kommer och masserar på söndag! 
 
Torsdag: Red i ridhuset. Fokus var att bara rida igenom henne och checka av formen i muskler etc inför Sarahs massage för att se om jag märker stelhet/spända muskler. Planerna ändrades snabbt då hon var sjukt springig och lyssnade inte alls på mig!!! Hade bara det tredelade kopparbettet från hööks och ett nackstycke, ingen nosgrimma eller pannband. Kändes helt OK i skritten, lyssnade bra och började söka sig ner. Men stressad över något, som märks när hon "hetsar" sig in i en form, knäcker av i nacken, börjar låta konstigt, typ grymta och tuggar med tänderna. Klart något hon var missnöjd med men jag kan verkligen inte komma på vad förutom att jag inte hade micklem + volcano utan mer traditionell betsling... Travade henne på korta tyglar, men upplever henne nu som att hon alltid tror vi ska tölta då?? Då hon blandade in tölt hela tiden. Längde på tyglarna och fick då en bra trav, tog en del varv på långa tyglar trav och den blev bättre och bättre. Skulle sedan be om tölt men då tog hon bara trav istället?? 
Måste verkligen komma på bättre sätt att separera signalen mellan trav och tölt. Nu är det typ samma(för att jag märkt att hon fattar den signalen men nu vet hon inte vad som är vad. Trú som alltid varit väl separerad och byter direkt på kommando var idag riktigt oseparerad. 
 Blev frustration för oss båda, jag ville en sak och hon tolkade det som något annat. Det var då hon började springa från mig, jag blev frustrerad och hon blev frustrerad. Blä. Ångrar sånna pass nu i efterhand. Fick ingen bra känsla eller kommunikation, hon blev stressad och svettig. Blev ca 1h. 
 
Stretchade efteråt. Fick extra hö i hagen efteråt. 
Övrigt: Gav henne 1/3 av 24 ml Diarsanyl mot henne mage, ska ge i tre dagar och hoppas magen ska stabiliseras. Köpte från Apotea.se
 
 
Fredag: Vila, pga min tenta = trött. 
Åkte direkt efter tentan till stallet. Fick extrahö i hagen + kraft + Diarsanyl spruta (1/3 av 24ml) som hon slukade. Så tacksam häst, älskar avmaskmedel och magspruta. Sista dagen på loppfröperiod (ätit det ca 2 v.) 
Tankar: Fortsätter fundera över foder... Kanske ge henne "Senior" foder. Är ju för att de ska hålla bättre i hull och ökad mobility. Tror inte det är aktuellt ännu (hon är 11, brukar ges vid 16 år och upp), men kom att tänka på det just ur hull-aspekten. Hoppas att hon ska ta sig i vikt igen när avföringen blir bättre. 
Fina bollar i boxen. Ngt löst fortfarande men inte förstoppad (tur!!)
 
Lördag: Löngerade i ridhuset, på fyrkantsspåret. Hon fick springa av sig lite. Mest fokus på traven. MEN hon ville helst tölta?! Ovanligt!! Gjorde en skitbra nedsaktning från trav till skritt där hon bara ändrade på direkten - annars brukar hon grisepassa några steg innan skritten. Ca 20 min. 
 
Söndag: Massage med Sarah. Blivit mer spänd sedan tidigare i bogen, men det misstänker vi båda är för att jag har ökat belastningen med längre och mer ridning. Lite träningsvärk. Endast spänd på utsidan och inte insidan av bog. Blivit lite spänd i svansen(ryggen) igen. Förmodlingen för att sadeln ligger dåligt igen. Nu för vid så får byta tillbaka till smalare järn. Tre veckor sedan jag bytte till större, tur man kan byta annars hade det blivit dyrt att byta sadel hela tiden xD Sarah sa hon hade omvandlat en del fett till muskler. Satt jättefina muskler på rygg och manke! Muskler tar mindre plats än fett därför sadeln redan behöver ändras, och förm därför hon fallit ut så snabbt - för att fettet blivit muskler! Hennes "kakor" som hon haft/har på ryggen har minskat (YEY!). Bättrte på höger än vänster sida. Går långsamt men åt rätt håll! Behandlades med el på dessa områden på ryggen. Annars var hon bra. Ska fortsätta med stretch efter ridning. Nästa besök om en mån om hon inte känns som hon behöver tidigare! 
 
Övrigt: Blev bättre med diarsanyl! Tänka på det till fler gånger! 
 
Två höstiga bilder från veckan ♥↓
 
 
 
Ridning, Utvärdering, Vardag | |
Upp