Toppenpass & träningstips.

Igår var Trú verkligen supertoppen! Om det var tre dagars vila, eller nya kortare tår som gjorde gott för henne kan jag inte avgöra. Men hon var framåt, känslig, lyhörd, mjuk, energisk, ja allt sådant som jag vill ha en häst! Eftersom det är en ganska stor förändring med kortare tår tog jag det lite lugnare. Red nästan en timma, men skrittade större delen av passen, ca 40 minuter säkert och travade bara några få varv i vart varv och töltade ett i vart varv.
 
Jag ville ha henne aktiverad i skritten och gjorde många bra övningar som jag tänkte dela med mig av:
 
Alltid vara aktiverad: Att alltid ha nya uppgifter, det var inte en enda långsida som jag bara skrittade. Kortsidorna fick hon "vila" på genom att bara gå rakt fram, men på långsidorna skulle hon ha en uppgift genom att gå på volt, gå snett igenom, flyttas i sidled, ställas, serpentiner eller liknande.
 
Olika storlek på volterna: 2-4 volter på långsidan, variera lite mindre och större omvartannat.
 
Skänkelvikning: Nos mot vägg och flytta för ytterskänkel, och nos mot mitten för att flytta för innerskänkel. På långsidan. Rakrikta i mitten av kortsidan för att samla upp och pausa en kort stund. Denna övning är verkligen toppen för Trú. Här måste hon tänka och kliva på med bakbenen, det är först efter flyttningar som denna som hon börjar söka sin neråt och bli avslappnad. Det är här jag måste fokusera på att sitta rakt över hästen, jobba med mitt stöd i de olika händerna(nos mot vägg = innerhand har stödet, nos mot mitten = ytterhand har stödet), inte bli för stark i handen, gör jag det blir Trú "stum", hon tar små korta ryckiga steg, knäcker av i nacken, börjar tugga frenetiskt och göra blåsljud. Detta är en spänd Trú = något som inte gynnar henne eller mig. Jag vill ha ett flyt i mina flyttningar, att hon ska glida fram med långa steg. För att koppla bort denna spänning räcker det faktiskt oftast med att jag tar ett djupt andetag, för att HON blir spänd av att JAG är spänd. Här var hon riktigt toppen idag, jag behövde bara ett stöd i tygeln och inte ens "knacka" med skänkeln, utan räckte med att jag tryckte så förstod hon och flyttade sig. För mig är de påbörjande och avslutande stegen lika viktiga som flyttningen. Jag skrittar rakt fram några steg in på långsidan, gör en halvhalt, ställer henne på tvären och sedan flyttar. När jag ska avsluta så ger jag en eftergift i tygeln jag inte har "huvudstödet", har kvar henne på stödet i "huvudtygeln", korrigerar henne rakt med skänkeln, när hon är rak flyttar jag över stödet till ytterhand(eller behåller det på ytter om jag gjorde en flyttning för inner skänkel) och berömmer med inner. Då söker hon sig neråt och kliver på bra. Igår fick jag henne verkligen i en mjuk ständig flyttning och inte långsamt steg-stanna-steg-stanna, utan skrittade i samma tempo som på rakt spår fast nu i sidled - WAOW!
Skänkelvikning för ytter skänkel, inner hand. Nos mot vägg.
 
Skänkelvikning för inner skänkel, ytter hand. Nos mot mitt.
 
Hörnpasseringar: För mig är hörnorna viktiga. Fuskar jag där fuskar jag ofta med det andra, hehe. Ett bra sätt att träna hörnorna på fick jag av min hopptränare Pontus Molin. Han sa att för att din häst ska göra en bra hörna, måste den också vara där för hjälperna i motsatt varv. Det är lätt att hästen skjuter ut bogarna i hörnorna, om du tappar en sida. För att undvika dessa utstickande bogar, och få en korrekt bra hörnpassering så är hans tips att innan hörnan gå lite innanför spåret, sväng sedan in mot väggen och tänk att du ska gå in i den. När hästen har nosen nästan i väggen, så svänger du tillbaka och passerar hörnan, och gör sedan på samma sätt efter hörnan. Svårt att förklara så visar med bild nedan.
 
(Ursäkta mina paint-kunskaper, hehe. Datorn jag sitter vid hade bara paint...)
 
Ställ hästen: På rakspåret ställer du hästen på långsidorna, ena gången inåt och andra utåt. Kan hästen vara rak i kroppen men böja halsen? Hur böjer den halsen? Kan den orka mer åt ena hållet än andra? Flyttar hästen baken en bit innanför spåret? Skillnad på de olika varven? Denna är bra för Trú. Märkte att hon hade lättare att ställa åt höger än vänster, och instället för att böja halsen vrider hon bara på huvudet(= inte rätt)...
 
Jag är noga med att göra samma sak i båda varven, lika dant, lika länge och lika mycket och direkt efter jag är klar med övningen i ena varvet.
 
Efter dessa övningar och lite andra krummelurer, vägar och ställningar travade jag två varv i vart varv och stor volt på kortsidan. Töltade sedan ett varv i vart varv. Sedan var jag supernöjd. Hon var så fantastiskt fin!
 
Utrustning: Remontträns, tredelat kopparbett med lösa ringar, sadel med padd och schabrak(ligger fortfarande still, skönt!)
Red i rishuset.
 
 
Ridning, Ridövningar, Vardag | |
Upp