Med släp och två hästar till skogen.

Ett mål är passerat! Jag har så mycket känslor av glädje just nu så jag vet inte hur jag ska uttrycka mig, men, Trú och jag kämpar vidare med vår lastning. I fredags hade vi det lite öppet Louise och jag att eventuellt åka iväg till skogen med båda våra hästar. Hennes Rigel är också bak och fram åkare så de står bra i släpet tillsammans. Det är alltid lite nervöst när man ska trycka in två hästar tillsammans i släpet för första gången, men det gick jättebra! 
 
Vi har ridavstånd till skogen, alltså en perfekt kort sträcka att köra till, för OM vi inte lyckas få på någon häst påväg hem är det inte värre än att man får rida hem. 
 
Vi kopplade på släpet och trots lite nervösa båda två så lyckades vi lasta båda hästarna!!!!! På första försöket!! Alltså glädjen som gick igenom våra munnar och huvuden när vi var framme och hade lastat av våra hästar, alltså bästa fredagskvällen! Vi sadlade på och red iväg, Billebjer rundan baklänges. Helt perfekt runda med skog, vattendrag, grusväg, skogsstig, längstmed åker och fält, alltså en blandning av alla landskap och jag älskar det. Båda hästarna visade sig på sitt bästa humör. Trú var överlycklig och glad, spetsade öron och helt hyper. Skrittade i 190. Där var raka sträckor att länga ut i trav(utomhus är Trú så framåt att vi helst ska ha bra med plats och raka sträckor så hon ska få till en bra trav.) Tölten, omg vart ska jag börja. Tror det bästa som hänt oss just nu var att klippa av baktårna. Annars så passtaktiga Trú har fått en mycket mer stabilare tölt. Den går fortfarande mot passtakt, men efter en liten stund när hon blivit varm i kläderna så tickade hon på som aldrig förr. Jag kunde till och med sitta och "leka" lite med de olika tempona, korta henne lite, länga, och försöka hitta ett arbets/normaltempo tölt. Trú behöver ridas till en början i ett ganska så högt tempo för att få till tölten, något som Niels bara för några månader sedan introducerade oss för. Tyvärr så red jag ifrån Rigel & Louise några gånger. Men bra träning för oss att då tvinga korta henne lite för att vänta ikapp. Jag vet ännu inte vilket tempo som jag visar hennes tölt bäst i, jag har en månad fram till tävlingen att hitta det på! 
 
Jag kände inte för någon galopp idag, hon var alldeles för stark och framåt(risken är då att hon sticker ifrån mig tyvärr och sedan efteråt håller hon ett högt stressande tempo, vi får träna lydnad en dag då hon inte är överlycklig, hehe). 
 
Trú var så himla lycklig, och det märktes verkligen utåt. Hennes känslor var lite all-over-the-place, till och med Louise märkte det. Alltså jag älskar att min häst är dö lugn i stallet och hagen, jag kan ställa henne någonstans och så står hon kvar där, men när man sitter upp blir hon en helt annan häst, ett energiknippe som det sprudlar om. Inte ens ord kan beskriva vad jag känner för henne ♥
 
Rundan var max en timma, sedan red vi fram till transporten igen och då var det upp till bevis igen. Trú var först, hon tvekade 2 gånger, sedan sa super-Louise att jag skulle ta det en gång från andra hållet, då gick hon på, och vi gick ut för att sedan kunna gå på i fronten igen. Och då gick båda hästar på. Vi kom hem! Vi hade kört tur och retur till skogen, med hästen i släpet!!! Alltså jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera min lycka. Tänk att det kanske bara är så att Trú är en bak-och-fram-åkare, allt jag provat och så är det bara så "enkelt"?! 
Så, har ni en svårlastad häst och har provat det mesta? Prova köra det bak och fram. Hästen tar då bromskraften med rumpan istället för framdelen. Hästens största muskelområde, rumpan har mycket lättare att ta emot stora krafter(ok att köra hästarna så!)! 
 
Här kommer en bildbomb från vår fantastiska kväll, alltså fredagskvällar spenderas bäst i stallet!!! 
 
 
Hur fin är inte denna bild på Louise & hennes Rigel?!
 
Viktigt att återställa saltbalansen, hehe...
 
  När båda säger "Åh titta himelen!" Då är det en fin himmel! Tyvärr blev det inte samma sak på bild...
 
 
 

Toppenpass & träningstips.

Igår var Trú verkligen supertoppen! Om det var tre dagars vila, eller nya kortare tår som gjorde gott för henne kan jag inte avgöra. Men hon var framåt, känslig, lyhörd, mjuk, energisk, ja allt sådant som jag vill ha en häst! Eftersom det är en ganska stor förändring med kortare tår tog jag det lite lugnare. Red nästan en timma, men skrittade större delen av passen, ca 40 minuter säkert och travade bara några få varv i vart varv och töltade ett i vart varv.
 
Jag ville ha henne aktiverad i skritten och gjorde många bra övningar som jag tänkte dela med mig av:
 
Alltid vara aktiverad: Att alltid ha nya uppgifter, det var inte en enda långsida som jag bara skrittade. Kortsidorna fick hon "vila" på genom att bara gå rakt fram, men på långsidorna skulle hon ha en uppgift genom att gå på volt, gå snett igenom, flyttas i sidled, ställas, serpentiner eller liknande.
 
Olika storlek på volterna: 2-4 volter på långsidan, variera lite mindre och större omvartannat.
 
Skänkelvikning: Nos mot vägg och flytta för ytterskänkel, och nos mot mitten för att flytta för innerskänkel. På långsidan. Rakrikta i mitten av kortsidan för att samla upp och pausa en kort stund. Denna övning är verkligen toppen för Trú. Här måste hon tänka och kliva på med bakbenen, det är först efter flyttningar som denna som hon börjar söka sin neråt och bli avslappnad. Det är här jag måste fokusera på att sitta rakt över hästen, jobba med mitt stöd i de olika händerna(nos mot vägg = innerhand har stödet, nos mot mitten = ytterhand har stödet), inte bli för stark i handen, gör jag det blir Trú "stum", hon tar små korta ryckiga steg, knäcker av i nacken, börjar tugga frenetiskt och göra blåsljud. Detta är en spänd Trú = något som inte gynnar henne eller mig. Jag vill ha ett flyt i mina flyttningar, att hon ska glida fram med långa steg. För att koppla bort denna spänning räcker det faktiskt oftast med att jag tar ett djupt andetag, för att HON blir spänd av att JAG är spänd. Här var hon riktigt toppen idag, jag behövde bara ett stöd i tygeln och inte ens "knacka" med skänkeln, utan räckte med att jag tryckte så förstod hon och flyttade sig. För mig är de påbörjande och avslutande stegen lika viktiga som flyttningen. Jag skrittar rakt fram några steg in på långsidan, gör en halvhalt, ställer henne på tvären och sedan flyttar. När jag ska avsluta så ger jag en eftergift i tygeln jag inte har "huvudstödet", har kvar henne på stödet i "huvudtygeln", korrigerar henne rakt med skänkeln, när hon är rak flyttar jag över stödet till ytterhand(eller behåller det på ytter om jag gjorde en flyttning för inner skänkel) och berömmer med inner. Då söker hon sig neråt och kliver på bra. Igår fick jag henne verkligen i en mjuk ständig flyttning och inte långsamt steg-stanna-steg-stanna, utan skrittade i samma tempo som på rakt spår fast nu i sidled - WAOW!
Skänkelvikning för ytter skänkel, inner hand. Nos mot vägg.
 
Skänkelvikning för inner skänkel, ytter hand. Nos mot mitt.
 
Hörnpasseringar: För mig är hörnorna viktiga. Fuskar jag där fuskar jag ofta med det andra, hehe. Ett bra sätt att träna hörnorna på fick jag av min hopptränare Pontus Molin. Han sa att för att din häst ska göra en bra hörna, måste den också vara där för hjälperna i motsatt varv. Det är lätt att hästen skjuter ut bogarna i hörnorna, om du tappar en sida. För att undvika dessa utstickande bogar, och få en korrekt bra hörnpassering så är hans tips att innan hörnan gå lite innanför spåret, sväng sedan in mot väggen och tänk att du ska gå in i den. När hästen har nosen nästan i väggen, så svänger du tillbaka och passerar hörnan, och gör sedan på samma sätt efter hörnan. Svårt att förklara så visar med bild nedan.
 
(Ursäkta mina paint-kunskaper, hehe. Datorn jag sitter vid hade bara paint...)
 
Ställ hästen: På rakspåret ställer du hästen på långsidorna, ena gången inåt och andra utåt. Kan hästen vara rak i kroppen men böja halsen? Hur böjer den halsen? Kan den orka mer åt ena hållet än andra? Flyttar hästen baken en bit innanför spåret? Skillnad på de olika varven? Denna är bra för Trú. Märkte att hon hade lättare att ställa åt höger än vänster, och instället för att böja halsen vrider hon bara på huvudet(= inte rätt)...
 
Jag är noga med att göra samma sak i båda varven, lika dant, lika länge och lika mycket och direkt efter jag är klar med övningen i ena varvet.
 
Efter dessa övningar och lite andra krummelurer, vägar och ställningar travade jag två varv i vart varv och stor volt på kortsidan. Töltade sedan ett varv i vart varv. Sedan var jag supernöjd. Hon var så fantastiskt fin!
 
Utrustning: Remontträns, tredelat kopparbett med lösa ringar, sadel med padd och schabrak(ligger fortfarande still, skönt!)
Red i rishuset.
 
 
Ridning, Ridövningar, Vardag | | Kommentera |

Örtmixer.

På Falsterbo fick jag provsmaker på tre olika foder från Pavo, det enda fodret som till min förvåning blev intresserad av var Care 4 Life örtblandningen.
 
Det är en örtmix, och inte en musli som jag och många andra tror vid en första titt. Jag provade ge det i veckan till Trú, och det luktar så himla gott och Trú älskade det. Jag började läsa på lite om det och ju mer jag läser desto mer intressant är det. Det är alltså ett örtfoder, tillför inte mycket energi och inget protein etc och har en låg socker/stärkelseinnehåll. 
 
"Pavo Care4Life innehåller allt som vi kan komma på ur näringssynpunkt för att stödja din hästs hälsa. Detta unika foder består bland annat av fiberrika råvaror, omega 3- och 6-fettsyror, pre- och probiotika, jäst, 11 olika örter samt vitaminer och mineraler i organisk form. Dessa ämnen påverkar reningen av kroppen genom lever och njurar samt blodcirkulationen så att avfallsämnen forslas bort ordentligt. Tillsatsen av kollagen, som stödjer friskt brosk, är mycket speciell.
Men lika viktigt som vad som finns i fodret är vad som inte finns i det, Pavo Care4Life innehåller inga ämnen som belastar systemet i onödan. Det har en socker-/stärkelsehalt på endast 9 %. Fodret innehåller inte spannmål eller spannmålsbiprodukter och är fritt från melass, gluten och havre."
 
Jag läste på mer om det och det låter som ett bra komplement till Trú. Det innehåler bland annat kollagen som gynnar brosket och leder. Som sagt har Trú haft en senskada och har efter det fått en ärrvävnad på senans fäste på framknäet. Ibland är den knutan väldigt tydlig och ibland krymper den. Enligt veterinär beror det på rörelse, svullnad, vätska etc. Jag tänker att denna örtblandning förhoppningsvis gynnar denna ärrvävnad. Inte för att den är ivägen, skadlig, gör ont för henne(enl. veterinär) men hade ändå varit skönt att få ner svullnaden. 
 
Någon av örterna ska även sägas vara gynsamma mot hästar med magsår, när jag köpte Trú var veterinär inne (dock väldigt vilda gissningar och aningar) på att Trú hade magsår. Jag förnekar dock detta eftersom veterinär bara antog efter vad jag berättade, hon var ute för vaccinering och började snacka om diverse andra saker... Men, det kan ju vara bra att fodra med något gynna detta. Nässlor sägs vara bra mot fång, Trú har inte fång men jag är livrädd att hon ska få det. Sedan finns det örter som är bra mot huden och eksem, man äger ju en islandsimport och risken för sommareksem försvinner ju aldrig tyvärr...
 
Här kommer lite info om fodret och örterna: LÄNK

Majram - Origanum majorana

An important herb is Marjoram. It determines the aroma, has effect on the bronchi, regulates the gasto-intestinal tract, has an antibacterial effect against undesired bacteria in the intestines, soothes spasms and relaxes the digestive tract.

Salvia - Salvia offininalis

Sage stimulates the kidneys. The essential oils in Sage have an antiseptic effect, inhibitng the development of intestinal parasites. Sage contains tannins which affect the liver, spleen and pancreas, helping to lower blood-sugar levels. The name ’Salvia’ comes from the Latin root ’salvare’, meaning ’to heal’.

Rosmarin - Rosmarinus officinalis

Rosemary is an aromatic herb that promotes efficient blood-flow and stabilizes circulation. The Rosmarinic acid which it contains has a strong anti-oxidant effect. The tannins from this family (Lamiaceae) have a strong nourishing effect on the liver and a positive effect on blood circulation. This promotes efficient cell metabolism and helps to detoxify the body.

Röd rudbeckia - Echinacea

These native North American plants have been popular since the 30’s due to their medicinal properties. It is now almost impossible to imagine the household medicine cabinet without a bottle of Echinacea. Echinacea has an anti-inflammatory effect,  strengthens the immune system and reduces chance of infections. It helps the body to de-acidify and is of great help in preventing allergic reactions.

Brännässla - Urtica dioica

The Nettle is universally known. But is a surprise to many that this ’weed’ is blessed with so many positive properties. Despite the fact that the Nettle has such an irritant effect on the skin externally, if ingested it can have a strongly positive action on the skin, reducing succeptibility to allergic reactions.

With its high mineral content (especially iron), it bolsters blood-cell production, stimulates the kidneys and functions as a diuretic. With these detoxifying and blood-purifying properties, the Nettle is an important agent for helping to reduce high blood-sugar levels.

Maskros - Taraxacum officinale

The Dandelion also stimulates the purifying effect of the kidneys, and many of its  local names refer to this effect. With its bitter taste, it is a herb that stimulates the production of digestive juices in the stomach and intestines, supports good liver function, whilst simultaneously aiding the kidneys in their process of waste-product excretion. The Dandelions that we use in Care4Life come from unfertilized soil, further helping to support good function in the liver, kidneys and pancreas.

Ringblomma - Calendula officinalis

The Marigold, often better recognized by its botanical name ’Calendula’, is a very popular ingredient in ointments and cosmetics. Not only does Calendula have nourishing and healing effects on the external skin but also on the ’internal skin’ – the walls and membranes of the stomach and intestines.

Persilja - Petroselinum hortense

Parsley is one of the best-known herbs of all. As a medicinal plant, Parsley stimulates the kidneys and aids the removal of toxins (toxic bodily-waste products). Because of these proerties, it is used to combat rheumatism and kidney-stones. Parsley also acts in the intestines, reducing cramp and flatulence. We use Parsley stalks in our blend – as these are smooth and don’t produce any unwanted side-effects.

Gråbo - Artemisia vulgaris

A bitter herb that stabilizes the intestinal flora and stimulates salivation – good for the acid/alkali (pH) balance. These herbs also stimulate the liver and gall-bladder, have a anti-spasmodic effect and inhibit inestinal parasite development.

Venkel - Foeniculum vulgare

Fennel seeds are rich in essential oils and have a calming effect on the mucous membranes of the stomach, intestines and respiritory tract. Fennel helps to reduce digestive and fermentaion problems in the intestines (colic).

Koriander - Coriandrum sativum

Coriander promotes cell-metabolism and stimulates the excretory organs.
Coriander is nowadays used in natural medicine to strengthen stomach and intestinal function. Coriander stimulates saliva production  and helps combat flatulence.

 
Sagt och gjort, jag tipsade även Ingrid om detta foder. Så idag körde vi till "närmsta" Pavo återförsäljare, Bengt's Hästsport i Veberöd. Vi köpte varsen säck, ska bli spännande att fodra med det. 
Jag köpte även 10 kg fodersalt för 69 kr! Jag har tidigare endast haft saltsten i box, men nu står hon ute dygnet runt och är inte långa stunder i boxen. Har även läst att på sommaren kan hästar behöva salt på upp till 2 matskedar/dag! Trú svettas något så otroligt vissa dagar, så kände att det behövdes! Och det priset för så mycket salt är ju "ingenting".
 
När jag byter foder så studerar jag innehåll och andras åsikter/erfarenheter supermycket innan jag köper ett foder, och denna Care 4 Life gick igenom mina svåra krav och kontroller, hehe, så har höga förhoppningar! 
 
Har ni erfaranheter av denna örtblandning? Använder ni någon annan blandning? 
 
 
 
 
Tankar, Utrustning, Vardag | | Kommentera |
Upp