Lucka 5.

 
Trú's kost är det som varit på hjärnan de senaste veckorna. Min stackars häst har inte gått upp i vikt, utan tvärt om - fallit ur och hon behöver mer underhudsfett. Jag har länge gett olja, bra giva grovfoder, och köpte lusern(alfa omega) men ändå hände inget. Funderade på fri tillgång. Jag vände mig till min foder-guru Ingela. Hon räknade om analysen och studerade allt kraft jag ger henne. Det visade sig att Trú har alldeles för hög proteingiva. Proteinöverskott är inget farligt, de kissar ut det - men Trú har förmodligen haft svårt att bryta ner överskottet av protein, att mesta av hennes energi har gått åt till att bryta ner proteinet - kroppen bryts då ner, energin att lägga på vikten går till att smälta proteinet och hon har därför fallit ut. Även energin som går åt att hålla värmen har varit "borta", har märkt att hon varit frusen av sig i höstas samt tappat energi i ridningen.
Hon behöver därför mer energi och minska proteinintaget. Full tillgång & extra kraft löser ingenting. Man lär sig något nytt, har aldrig upplevt att protein är skadligt, men i Trú's fall kan man faktiskt säga att det varit ohälsosamt för henne. 
 
Idag tänker jag less is more. Har dragit ner drastiskt på kraften, ger henne faktiskt näst intill inget. Nu får vi se hur detta går.  Ev behöver hon en lägre kvot på hösilage, men det är bara spekulationer. Idag, cirka en månad efter förändringen har jag verkligen märkt en positiv förändring. Hon är mycket piggare, är mer allert i hagen, i stallet och mer energi i ridningen. Tycker att hon börjar lägga sig på hullet, men det går långsamt... 
 
Trús meny idag per dag: 
 
8 kg analyserat hösilage, uppdelade på 4 mål (ca kl. 7, 13, 21 och 02(natt))
 
2 dl betfor
1 dl Örter Pavo Care4Life
1 dl Hippo Selection Standard mineraler
2 dl Linfröolja 
MSM
Salt
...uppdelade på två mål, efter ridning och på kvällen vid insläpp!
 
I perioder nypon, gurkmeja och loppfrö.
 
Detta får hon efter ridning - mineraler, linfröolja, örter, salt & MSM. Blandas ut med lite vatten. 
 
Detta får hon på kvällen vid intag från hagen, blötad betfor(plus vätskan som blir över), örter & linfröolja... 
 
...som blandas ihop till denna goa gröt! 
 
Såhär serveras maten på kvällen. Hö, kraft och vatten äts/dricks från marken :) 
 
Julkalender | |
Upp