Lucka 13.

 
Idag blir också en blogg-lucka för det gick så J'VLA bra idag.
Lucia och tidig morgon i stallet, lussemorgon. Trú var årets Lucia på Sularp. #AllaKanVaraLucia 
 
 
Trullan har inte visat så mycket av tölt gångerna jag testat den nya sadeln. Då har jag ju såklart funderat på  att det måste vara sadeln. Det kan såklart vara pga andra omständigheter(Trú är ganska beroende av underlaget, energin och lösgjordheten för att tölta, det var inte många gånger dessa uppfylldes gångerna jag red med nya sadeln) Jag tycker jättemycket om sadeln men vi är två för att dansa, så min tölt-partner måste också tycka om den. 
 
Idag var det upp till bevis, mitt sista hopp. Klockan 8 satt jag uppe på henne, målet var ovalen. Där töltar hon alltid. Visar hon ingen tölt där med SC sadeln så tycker hon inte om den. Blandade känslor red jag iväg. Inte för stora förhoppningar för att inte bli besviken, inte fokusera så mycket på sadeln - rid normalt och gå på känslan. Alla förutsättningar var på vår sida. Inga minusgrader, inte halt, lite duggregn - men så bra underlag. Vi red mot ovalen. Kände ganska tidigt att "hon var på tårna" och det är dagar hon presterar bäst i tölt. Är hon lite trippande så har hon energin och är "lätt på fötterna". Jag började som jag alltid gör med att skritta några varv på ovalen på lösa tyglar. Sedan kortade jag upp och kände direkt att hon tänkte "uppåt" med bogarna/framdelen, inte alls framtung som hon varit tidigare i veckan. Jag brukar trava lite först, sedan gå över till tölten och då tölta neråt på en långsida, från ingången till ovalen och trava tillbaka på andra långsidan, mot utgången - då får hon sådan jäkla bjudning och energi i traven. Brukar som sagt trava först, men kände att hon redan när jag började korta upp henne att hon bjöd på något annat. Provade ta tölten, liiite kommunikationsproblem i början, men sedan - TÖLT!!! Jäklar vad jag åkte av det idag, jisses vad hon töltade på. Säker som en klocka. Bitvis tappade hon rytmen, både till pass, trav och galopp. Galopp är det sällan hon faller in i från tölt - så jag tycker det är positivt - att hon väljer galopp istället för pass. 
 
Vi red runt, runt, runt och varierade trav - tölt. Mestadels tölt men när hon inte orkade var jag snabb med att lägga över henne i trav så hon själv inte faller in i pass av gammal vana. Varv efter varv tickade vi på som en klocka - DET VAR SÅ JÄVLA KUL! Trú älskade det, jag älskade det. Hon har aldrig töltat såhär säkert, såhär länge tidigare. Vi tog en galopp, vänster var säker, höger vinglig/korsgalopp MEN hon tog fattningen på direkten. Jag ville avsluta med en extra touch, tog upp henne i tölt från skritt, inte pang-bom tölt utan skrittade och sedan skrittade ännu snabbare tills hon var uppe i "långsam" tölt. Behöll tölten några steg tills jag gjorde samma långsamma övergång fast till skritt igen. Och den satt!! Släppte tyglarna lösa, klappade om massor, beröm och pussar. Skrittade av henne ett varv för hon skulle lugna sig, men även i skritten kunde jag höra tölt-rytmen! Det var ganska kort skritt, inte så lång och inte avslappnad, men känner att fokus idag var inte lösgjordhet i den bemärkelsen utan mer fokus på takt/tölt. Glad, lycklig på endorfiner, blöta i duggregnet(jag såg knappt eftersom glasögonen var prickiga) red vi hemåt. 
 
Alltså förstår ni känslan?! Hon har så jäkla mycket kapacitet i sig, när man väl får fram den! Hon behöver så sjukt mycket energi för att nå fram till tölten, precis när man känner att det går föööör fort och läskigt, det är då hon lägger i tölt-växeln. Kan inte fatta hur hon hinner placera benen i rätt takt i den hastigheten. Det är skillnad på snabb häst och energifull häst. Dagar hon är snabb/pigg så lyssnar hon inte, bara springer och då blir det aldrig tölt. Men när hon har energi, då är hon kvick i alla fyra benen, elektrisk kallar jag hennes tillstånd då. För så fort jag lägger till en liten skänkel, så lyssnar hon kvickt och på direkten, så snärtig, lyhörd, det går en blixt igenom hela kroppen på en halv sekund när jag rör lite lätt på min skänkel, hon kan flytta hela bakdelen, röra sig framåt med mer energi, eller trampa under sig mer. Älskar när hon är så.
En annan viktig faktor vi måste ha är bra underlag(ovalen är perfekt) och vi båda måste vara i balans.
Har inte så mycket mer att säga än att jag kommer leva hela veckan på denna känslan. 
Nu är hon väl värd två dagars helt off motion! 
 
Kommer jag behålla sadeln då? 
Jag tror det (haha beslutsångest). Jag älskar den(med ridstölvar känner jag inte stropparna i knävecket!). MEN nu är det emotionella som lite sätter käppar i hjulet. Tänk så mycket jag har fått uppleva med min Sella. Det känns som jag ska sälja något med jättedyrbart värde. Trots att vi haft lite otur med sadeln så har jag trivts enormt bra i den. Känns som jag ska säga hejdå till en gammal vän... Men, nu vet jag att den passar oss. Så skulle jag om tre månader sakna en Sella kan jag köpa en Eques Sella Plus, 17" säkert nybegagnad. 
 
Fördelar nya sadeln: 
- Asskön i sätet. Mjuk. Kan rida flera timmar utan få ont. 
- Jag får bra stöd. När hon blir stark kan min bål arbeta korrekt genom förhållningen. Hoppas jag slipper lite muskelsmärtor i skuldrorna. 
- Jag kan sitta i galopen!! 
- Ull
-Bytbara koppjärn.
 
Nackdelar: 
- Var tölten hon visade idag bara tillfällighet? (Tror inte det pga den var så bra och stark, men klart man har det i tankarna)
- Korta stroppar, svårt att spänna sadelgjorden. 
- Astrånga gängor för stigbyglarna
- Känner V fästena på stropparna när jag inte har ridstövlar
- Sitter lite högre, inte lika mycket close contact (dock även fördel) 
 
To do: 
° Träna på ovalen 1 gång / vecka. 
° Träna upp höger galopp, bara nöja mig med fattningen och sedan bryta så hon inte går över i korsgalopp. 
° Plocka fram tölten igen. 
° Träna kondition & styrka. 
 
Fundering: 
- Varje gång efter dagar hon töltat rent, bra och länge, så blir hennes skritt "konstig". Normalt har hon en väldigt stor skritt, trampar under sig bra, även när hon går i hage/stallet/på g till hage. Avslappnad. Men efter tölt blir hon "stapplig". Trampar fortfarande under sig, men tar korta steg med frambenen, och ser inte så avslappnad ut, ser spänd ut och vill inte länga på frambenen. Svårt att förklara. Men tänker hästen måste vara bra lösgjord/mjuk i kroppen för att tölta bra, men varför känns hon så stel efter tölt i skritten? Ska det vara så? Är det mjölksyra/trött? Eller att hon måste få upp styrkan och med den kommer även senare avslappnande skritt. För hennes tölt är inte så idag avslappnad utan ganska spänd. Hoppas det kommer med styrkan. Kan försöka filma en dag. 
 
Kan detta vara anledning till dagens prickpria fotarbete? Kanske det nya bland boots/vikter/skydd? ;) Reflexerna som kasat ner!
 
Alltså wow, min häst, oslipad diamant som nu sakta putsas. 
 
 
Nu, med denna superduperupplevelse i minnet, sätt dig tillbaka, slappna av, lyssna på låten nedan, känn in musiken och njut. Bästa tölt-låten just nu, älskar rytmen.
JAG SITTER PÅ EN DRÖM ! ! ! ♥
 
 
 
 
 
Julkalender, Minnesvärda stunder, Utveckling | |
#1 - - Louise:

Woopwop! Grymmaste och roligaste inlägget på länge!
Har ju sett era glimtar ;) Vet vad som finns gömt där i lurven.

Nu ska det bara gå uppåt, det förtjänar ni efter en några otursföljda månader.
<3

Svar: Tack finaste du <3
Anna & Trú frá Reykjavik

Upp