Lucka 10.

 
Några kvällstankar i dagens lucka... 
 
Hästens kost VS. Människans kost. 
En sak jag ofta funderar på är egentligen varför vi gör hästens kost så stort och "hypat". Jag kritiserar inte att vi gör det, jag tycker det är jättebra och är själv väldigt noga med Trús kost. Men är jag noga med migsjälv? Hur ofta läser jag näringsdeklaration på maten jag köper? Skickar in analys på grönsaker, ris, kött...? Räknar jag på mitt vitamin och mineral-intag? Hur mycket salt jag behöver? Om jag får för mycket protein mot energi eller tvärt om? Svar Nej nej nej! Mår jag bra ändå? Ja! 
Varför är vi då så mån om att räkna in i detaj på våra hästar? För att hela hästens system är komplext? För att foderföretagen har fått oss att bli såhär? Är det en trend? Varför är vi egentligen så "besatta" med analys, kvoter, vattenhalt, selen-innehåll, koppar, magnam, magnesium, energi, protein hit och dit. 
 
I perioder har Trú's kost verkligen gått mig på nerverna. Ju mer man läser desto mindre känns det som man kan. Och vem ska man verkligen lita på? Kan man lita på foderföretagen, eller är det bara för att sälja? Jag äter det jag vill äta och skiter i mängder, energi etc. Jag mår bra! Visst kan man känna att man mår sämre efter en hel helg med snabbmat och visst äter jag vitamin-tabletter någon gång i veckan. Men varför är det så hypat med vad exakt hästen får i sig? Min hjärna hade definitivt mått bättre av att bara höfta ihop Trús mat utan att gå in på detalj nivå. 
 
Avel häst/djur VS. Avel människan. 
Detta ämne är kanske lite udda, men tankar som denna uppkommer alltid i bilen. Ett tag var jag inne på att i framtiden betäcka Trú(dock har jag helt lämnat det nu). Då läste jag på en del om avel och det snackas ju mycket om att hingsten ska komplettera ett stos svagheter, både lyfta upp de bra eller "dölja" en mindre bra egenskap. En stark 5-gångare "ska" inte betäckas med 5-gångare, har stoet en kort rygg ska man inte välja hingst med kort rygg, ja ni förstår vart jag vill komma, "designa" sitt kommande föl genom att välja två hästar som kompleterar varandra. Hundar måste höftröntgas innan de ska användas i avel. Resultatet ger olika "betyg" på höfterna enligt "A, B & C" höfter. Resultat under C rekommenderas att inte användas i avel. Hundar med allergi används inte. Är något utseende inte rastypiskt ska de inte heller användas. Varför tänker vi inte så när man ska välja partner? Att vi ska komplettera varandra, inte bara i livet utan utseendemässigt. Tänk så många som kanske hade sluppit krämpor, synnedsättningar, sjukdomar etc om man jämfört kroppsbyggnad, DNA, utseenden etc. Såklart känns detta helt fel och i vissa fall oetiskt. Men varför har vi inte lika stor rätt, vi är ju också djur? 
 
Jag kan bara prata för migsjälv, jag är född med en lite konstig näsa, näsväggen är sned sedan födseln och jag har haft enorma andningssvårigheter. I år, vid 22 års ålder blev jag opererad för det, och kan idag andas bättre. Jag är överrörlig i lederna. I mina tonår gick knäna ur led ständigt. Jag har en synnedsättning(mamma & pappa med) och fler saker... Hade jag "sluppit" dessa åkommor om man gjort urvalet av "hingst"(hehe) mycket nogrannare, som när man väljer hingst åt sitt sto? Sedan förstår jag ju själv att man väljer partner för andra faktorer men detta är en tanke som har slått mig.  
 

Idag blev det en lång dag i stallet, 13.30-19.00. Ville rida ut innan det blev mörkt, sadeln blev godkänd ute - mycket skön!!! Trú visade inte alls mycket tölt. Hoppas inte det beror på sadeln utan av andra omständigheter. Vi red tippen med Ingrid & Blå - äntligen, ett halvår efter min inflytt red vi ut tillsammans för första gången! Det var mysigt, Ingrid var duktig att hålla sig kvar i alla gångarter, BARBACKA! Blå är så fin, stadig fin tölt. Vill också!! Vi red nog en timma. Sedan ställde massören in, kommer imorgon istället. Eftersom jag hade kvällsfodring tyckte jag det var för tidigt att ta in hästarna kl 16. Så hade runt tre timmar att spendera i stallet. Mockade superlångsamt, strödde nytt, packade höpåsar så många påsar jag hade(typ för tre dagar fram), rensade sadelkammare och foder. Välbehövligt men segt när man planerat hela dagen/helgen efter just dessa timmar i stallet och så blev det ändå inte av... 
 
 
Julkalender | |
Upp