Blöt tur i skogen.

Igår var ungefär hälften av stallgänget ute på söndagstur i skogen! Det var Louise, jag och Catrin(som ska flytta till oss om två veckor ca). Såklart började det regna, något som inte märktes inne i skogen utan bara under transportsträckorna. Längstmed fältet påvägen hem, ca 10 minuter blev vi jätteblöta.
 
Turen var mysig och fartfull, dock hade jag ett envist sto som inte ville lyssna på mig. Trú som "aldrig" blir rädd för något, reagerade på halmbalar och rök från några som grillade på en grillplats(rök är visserligen något jag VET att hon tycker är läskigt). Jag misstänker att hon var trött redan innan, hon har blivit riden rätt så ordentligt/fokuserat fyra dagar i rad, så gissar att bensinen var slut. Istället för att då vara trött blir hon "överpigg" och lyssnar dåligt på mig. Det började bra då vi rätt så länge skrittade då vi testade en ny smal stig där hästarna var tvungna att lyfta benen och se vart de satte fötterna. Då upplevde jag henne jättemjuk och fin, hon arbetade avslappnat och mot en trevlig form. Gladast är jag för den korta sträckan på tippen påväg mot skogen. Vi travade i uppförsbacke(jättefin och bärig, då hon tidigare haft svårt att bära sig och sprungit över till pass eller skritt i uppförsbacke) Hon klev på bra och längde ut stegen, tills hon inte orkade bära sig och då föll över i galopp(!!!!) Jag blev sjukt imponerad över att hon valde att gå över till galopp och inte skritt eller pass, och nu orkarde bära sig i en trevlig långsam galopp. Jag tror verkligen jag måste träna mer backar med henne i annan gångart än skritt. Trava och galoppera uppför, tror det kan gynna vår tölt också.
 
Det var efter galoppen på galoppstigen längstmed Hardeberga(?) som hon började kännas stel och okoncentrerad. För att få till en galopp måste jag ha en hel del fart, för att hon inte ska tappa sig över i pass/grisepass(förmodligen inte så länge till då vi lyckades galoppera uppför samlat) MEN jag fick inte till en bra galopp. Det gick ganska fort fram, jag stack ifrån Gjola och Rigel, vi fick till en blandning korsgalopp och så blev hon ganska flack. Jag försökte samla upp henne och sitta ner i sadeln men det blev bara en blandning gångarter. Då är det bästa att stå upp i sadeln och låta henne hitta tillbaka till sin balans igen.
 
Efter detta var hon svår att få kontakt med. Hon skröltade på supersnabbt, fick till några bra sträckor tölt, men hon lyssnade inte på mig. De andra stack ifrån mig framför(vi växlar en del gångarter själv, så ibland måste man rida ikapp eller bromsa in), då blev hon lite nervös och taggad. Jag kände att låter jag henne tölta på, så var hon så explosiv att hon kommer lägga sig i pass för att hinna ifatt(hon har stuckit med mig på det sättet tidigare) och galoppera i fatt var inget alternativ då hon även då vill passa iväg. Vi skrittade helt enkelt i ett snabbt tempo där jag försökte börja locka henne till kommunikation. Vi var äntligen ikapp men sedan blev avståndet stort igen. Bestämde mig för att rida om när jag väl kommit ifatt och då var det precis som hon blev lugnare, hon höll fortfarande ett räser-tempo men hon kunde slappna av och det är det viktigaste.
 
Jag börjar med och mer kräva av henne att vi ska arbeta och det i form. Jag är och har alltid varit dålig med detta, att rida i korrekt form. Men nu måste jag av olika anledningar ta min ridning vidare till nästa steg. Det går bättre på banan men ute i skogen glömmer jag bort detta, av en anledning att hon är så framåt och stark att det tar för mycket energi samt att det ibland är mer roligt att skita i det och bara skogsmulle-rida och istället fokusera på framåtbjudningen och det lekfulla. Dock känns det som vi går flera steg framåt på banan, men sedan när vi varit ute är vi flera steg bakåt igen med "finridningen", men gångarterna och motivationen blir bara starkare av att vara ute i skogen!
 
Det var en härlig tur även om jag inte kände att känslan var där. Istället för att samarbeta och var ett team var vi vid olika fokus. Men, lyckliga var vi, blöta men lyckliga.
 
På lördag kommer en stallkompis från tidigare stall till oss så ska vi till skogen tillsammans, då blir det nog lite lugnare tempo(behövs!) och efter det ser jag fram emot en tur bara Trú och Jag i skogen. Då kan man fokusera på ett helt annat sätt, ta det i egen takt och tempo, då kan jag njuta på ett helt annat sätt och "arbeta" henne lite.
 
Jag älskar denna bilden som Louise knäppte på mig och Trú idag, skogen är lika fantastisk som den ser ut, och ja, min häst är så himla bäst ♥
 
 
Minnesvärda stunder, Ridning, Vardag | |
Upp