Diskussionen kring B-vitamin.

Det finns åsikter fram och tillbaka vidare b-vitamin har effekt vid pälssättnining för hästar. Den främsta forskningen visar på att b-vitamin inte har någon större påverkan/positiv inverkan på att underlätta för hästen vid pälssättning. Främst är protein den viktigaste byggstenen för hårremmen(så det rekommenderas att höja proteingivan runt/innan årsskiftet och i augusti). 
 
Men JAG tycker man ska titta på hästen. Vad fungerar för ens egna häst? Förra året tillskottsfodrade jag Trú med b-vitamin, både på våren och hösten. Jag märkte positivt resultat, även veterinären jag hade ute vid vaccination hade "aldrig sett en så glansig, frisk hårrem" på islandshäst enligt henne, hon trodde starkt att det hade ett samband med b-vitaminer. 
 
I år tog b-vitaminen slut i januari/februari, och jag valde då att inte köpa nytt. Jag upptäckte för någon månad sedan att hon har kämpigt med bytet i år, och sommarpälsen på halsen är tjockare än vad den var förra året(kan såklart bero på många faktorer, som att det är kallare i år, stress i samband med stallbyte, mer vind på nya stället, etc). Fällningen stannade upp ett tag. Hon började kännas hängig.  
 
Jag bestämde mig en mådag för att köra och köpa B-vitamin och Linfröolja(som jag brukar ge både för hull, hårrem och smörj i tarmarna), tre-fyra dagar senare började hon fälla igen och nu två veckor efter börjar hon bli piggare, hårremen ser friskare ut och sommarpälsen som växer ut har bättre lyster och kortare! 
 
Alltså, ha forkning i åtanke, men titta och lyssna på Din egna häst. 
 
B-vitamin (och linfröolja) har positiv effekt för Trú och hjälper henne vid pälssättning. Jag har lärt mig en läxa om kommer inte sluta ge henne detta i pälsperioder. Hon kommer inte ha samma fina päls denna sommaren som förra, men det gör inget nu när jag vet orsaken! Nästa år kanske jag ska överväga att ge henne en b-vitamin spruta... 
 
Intressant artikel ur olika synvinklar här: http://www.hippson.se/artikelarkivet/foder/palsfallning-och-palssattning-behover-hasten-extra.htm
 
 
Såhär fin var hon i maj 2015(förra året) ♥
 

 
Idag har jag varit på träning med Ingrid & Blå, träning för Johan Häggberg på Smedjan, Veberöd.
Bästa sättet att fira in våren på, slår Stadsparken med hästlängder!!! Så träningspeppad nu! 
 
 
 
Behandlingar och skador, Tankar, Tips | | Kommentera |

Känslan av frihet.

Hela torsdagen nyttjades åt tentaplugg(samhällsvetenskapliga metoder - världens tråkigaste!), förutom cirka 4 timmar då jag pustade ut i stallet, tog en liten lätt uteritt mellan två regnskurar, gräset var för blött för att ens trava på. Så vi skrittarbetade på gräset i traktorspåret. Flyttade sidleds, öppna & sluta(som gått sådär på ridbanan men bara sa klick där ute!) och lite bakdelsvändningar. Hon var så himla arbetsvillig i formen, så himla roligt. Vi travade och töltade på en grusväg. 
Det blev en runda på ca 30 minuter, men hon var jätteduktigt - kort men effektivt. 
 
 
 
På fredagen(igår) skrev jag tenta 8-12. Skönt att ha det över! Nästa delkurs börjar på måndag, tack gode gud ska vi inte läsa/förbereda något innan så jag har hela helgen pluggfri och kan istället lägga all fokus på allt annat, bland annat stallet! Jag tog en tur till stranden med Trú, 15 minuter skritt från stallet. All pluggångest och spänningar som man drar på sig omedvetet bara släpptes. Vi började lite lugnt med att skritta, hon fjantade en del då det var sjukt mycket tång på typ två meter ut i vattnet, det var nog äckligt att gå på och luktade räligt. Det var (tyvärr) också en del folk och hundar som man måste visa hänsyn till. Sedan vände vi och körde gärnet i galopp. Finns det något fräckare än att tävla med vinden. Höra Trú flåsa under en, det dova ljudet av hovarna på den fuktiga sanden?! Jag bara gasar, hela sträckan. Pausade och vände tillbaka för samma sträcka igen, och sedan totalt tre långa sträckor. Perfekt galopp och intervallträning. Jag älskar känslan av frihet, att kunna "tämja" en häst. Jag känner att hon hade kunnat dra med mig, men ändå väljer hon att lyda. På sträckan mot piren, i motvind var det lite kämpigt för oss båda, och tårarna sprutade - men det var där allt bara "rann" av mig, och jag kunde inte annat än att tjuta av glädje rakt ut i luften "TJOHOOOOO" och så släppte jag tyglarna med armarna rakt ut - FRIHET!!! 
 
 
Nu är det slut på strandritter fram till sista augusti pga djurskyddet och alla badgäster som snart börjar ockupera stranden. 
 
Astaggad häst hem, som då bjöd på jättefin tölt, vi hittade en hööög hård sandbank som vi kläddrade lite i och sedan red vi hem.
 
Alltså stranden är helt fantastisk, stranden tillsammans med en häst! 
 
På kvällen var jag med Malin på hoppträning(för att titta på) på min förra ridskola. Så himla duktiga och kul att vara där. Blev lite sugen på hoppningen igen men samtigit har jag blivit mesigare(på höjder). När tränaren höjde till 1 meter, det jag brukade hoppa och tävla blev jag helt skakis trots att jag inte satt på någon häst. 
 
Nu har jag som sagt tre dagar utan att behöva tänka plugg, ska bli UNDERBART! 
 
(Startlistorna är publicerade, startar i näst sista heatet!) 
 
 
Minnesvärda stunder, Ridning, Vardag | | En kommentar |

Fråga till er.

Som hästägare är det ju tusen olika saker som snurrar i huvudet, och jag är sådan som kan tänka & googla lite för mycket för att få fram så mycket info som möjligt för att sedan skapa min egna uppfattning. Alltid finns det något att fundera på eller bekymra sig över. 
 
Just nu är det (bland annat) skor och hovar som snurrar i huvudet. 
 
Idag är Trú skodd med 8:a fram och 7:a bak. Trú är femgångare, med en väldigt stark pass. Tölten är vår akilleshäl just nu, då den är passaktig. Jag funderar på ifall 8:a bak kan hjälpa hennes takt, med lite mer tyngd, och eventuellt slå på detta nästa gång (ca om 6 veckor). Jag var sugen att prova sist vi skodde men backade ur i sista sekund, eftersom jag har tävling på gång vill jag inte ändra för mycket innan. Det är bättre att (eventuellt) prova efteråt. 
 
 
Så frågan till er nu, för att själv få mer kött på benen att fundera över:
 
- Har ni fyr- eller femgångare? Har ni taktproblem och isåfall vad? Vilka tjockleka på skor har ni(6,7,8,10)? Vad är era erfarenheter?
 
Tacksam för hjälp i hästskodjungeln! 
 
Uppdatering: mätte Trú's skor från Danmark som jag behöll(sparar på allt, haha). Jag får det till 10:or fram och 6:or eller 7:or bak... 
 
 
Frågor, Tankar, Utrustning | | 2 kommentarer |
Upp