Händelserika dagar.

Idag var första gången sedan vaccinationen i måndags som jag hoppade upp på Trú igen.(pga att de inte ska anstränga sig för mkt efter vaccin) Jag kom till stallet vid 12.30, blev då uppringd av en jag sökt jobb hos dagen innan vid läggdags som ville att jag skulle komma in på intervju om 3 timmar. Så min planerade ritt fick vänta. Plocka ihop i stallet, hem, ducha och byta om. Det gick faktiskt så bra att jag ska provjobba imorgon(fredag) kväll! *håll tummarna*. Jag åkte tillbaka till stallet på kvällen. Vi repeterade träningen för Annika fast i ett litet mini-format. Kort och effektivt. Började som vanligt med att skritta fram henne. Sedan in på volt, mjuka upp henne, böja henne, ställa henne, flytta på en mindre volt, och öka volten. Jobba med stödet och en "lekande" inner. Få henne mjuk i halsen, ryggen och arbeta allert. Hon kändes en aningen stel, mest i vänster(förmodligen för att hon där fått två sprutor.) 
 
Sedan jobbade jag i traven med den pyttelilla lättridningen - jag tror verkligen att det var ett av de bästa tipsen jag fått från Annika då jag redan märker skillnad i hennes annars "hets-trav". Jag tog några varv på volt vid kortsida, sedan ut på rakspåret, en volt vid nästa kortsida, ut på spåret igen osv. Sedan lite skrittarbete igen. Ofta kan Trú efter traven böja jättemycket på halsen, hon drar den in under sig, låter och stönar precis som "hör du nu matte, vad duktig jag är och arbetar"! Hon tar pyttesmå steg. MEN hon arbetar inte för fem öre. Man ska inte luras av att hon böjer nacken, nejnej. Hon spänner sig i hella kroppen. Halsen är med men kroppen hänger 10 meter bakom och arbetar inte alls. Här är det jättefarligt(upplever jag) att man som ryttare bara "wow vad fint hon får på tygel" och fortsätter jobba därifrån. Ah-ah-nej-nej. Jag tycker (oftast) inte om uttrycket "gå på tygel" som man lär sig på ridskolan. Då hästen inte arbetar korrekt. Det är en falsk, oärlig form. 
 
Sedan avslutade vi faktiskt där. Vi red i max 30 minuter. Perfekt för henne. In i stallet och sedan klädde jag faktiskt på henne ett tjockare täcke(regn med fleecefoder) och halvhals. Så himla ruggigt, kallt och regnit väder nu. Är orolig att hon ska bli nerkyld med ofodrat regntäcke som hon haft senaste veckan... 

Minns inte alls täcket såhär stort på henne... Det är ju bra längd över ryggen. Men ser på tok för "långt" ut, ser ut som hon har kjol...? Och gjordarna under magen var för långa... Vet inte om jag ska våga korta ner & sy in? Tips någon? Tyckte hon såg så himla fin ut i kroppen & hull i denna vinkeln. Synd att jag inte lyckades förmedla det igenom kameran... 


 
Igår löshoppade vi. Jag tänkte att vi skulle avancera och ta två kryss med ett galoppsprång emellan. För att få henne att avvakta och stärka galoppen. När jag bara hade ett kryss gick det skitbra. Första gången med båda hindrena gick det SKITBRA, helt klockrent. När jag väl skulle ta upp kameran och filma, så blev det plockepinn av något hinder varje gång. Så jag lade ner för att göra det lättare och avsluta på topp. Dock har jag nu i efterhand funderat och min erfarenhet från tidigare hästar jag löshoppat, att när det bara blir plockepinn av bommarna, så är det ofta "för lätt" - de anstränger sig inte för lyfta på benen och det blir då bättre av att höja en bit - kanske detta jag skulle gjort istället...? 
- Filmer kommer upp senare. 

 
Stillbild från film. - Vart har du dina ben fröken...?! 

(Note to myself: Tru fick en liten bula stor som en femkrona på halsen efter vaccinet. Nästan borta tor kväll.) 
Ridning, Vardag | | Kommentera |

Tre typiska Trú.

1. Trú doppar gärna sitt hö i vatten. Det blir därför väldigt mycket slabb när hon äter. Hon har vattenbalja i hagen och balja i boxen.  

2. Hon har en frysmärkning på höger sida om halsen vid mankammen. Ser ut som ett stort upp-och-nervänt J med "tak", som bara syns när hon är klippt, annars ser det ut som en vit prick. Veterinären i måndags hittade inte hennes chip, så sa jag på ren chansning "den kanske sitter under frysmärkningen", och "blipp", där fanns det. Svenska hästar chippas oftast på vänster sida annars. 

3. Trú väger runt 360 kg, det fick vi vägt under hennes besök i Helsingborg. 
 
 
Tre typiska Trú | | Kommentera |

Träningsplanering v. 47.Träning | | Kommentera |
Upp